به گزارش سفیر افلاک از فضای مجازی به عنوان تیغ دو لبه نام برده می شود، فضایی که استفاده درست از آن در راستای افزایش اطلاعات و آگاهی موثر بوده و استفاده ناصحیح از آن آسیب های اجتماعی و بحران های دیگری را به همراه دارد.
امروزه گسترش تکنولوژی و استفاده از ابزارهایی در این زمینه جزئی جدایی ناپذیر در زندگی هر فرد محسوب می شود، استفاده از شبکه های مختلف اجتماعی برای بسیاری از افراد جامعه در برنامه روزانه قرار گرفته، فضایی که متاسفانه مدیریت آن در دست بیگانگان بوده و می تواند شرایط را برای انحراف و آسیب در بخش های مختلف ایجاد کند.
انحرافات فضای مجازی
وقتی مدیریت فضای مجازی در دست دشمن باشد کاملا روشن است که دشمن از این فضا بر علیه کشور استفاده می کند، امروز جنگ از فضای حقیقی به فضای مجازی کشیده شده و تیرها و بمباران های دشمن را می توان در به انحراف کشیدن نوجوانان و جوانان در فضای مجازی دید.
نوجوانانی که با داشتن سن و سال اندک اما در باتلاق آسیب ها و انحرافات فضای مجازی گرفتار شده اند و از این فضا برای کمرنگ کردن اعتقادات و باورهای جوانان، انحرافات اخلاقی و گمراه کردن استفاده می کنند.

در فضای مجازی برنامه هایی ظهور و بروز می کنند که در پس آنها جوانان زیادی تحت تاثیر قرار گرفته و قربانی می شوند، مومو نمونه آخر و ارمغان فضای مجازی رها شده ای بود که در ابتدا طوفانی به پا کرد و پس از مدتی باز هم بدون هیچ واکنشی برای ساماندهی و مدیریت فضای مجازی فروکش کرد.
باتلاقی از بحران ها
با ولنگاری در فضای مجازی، هر روز باید شاهد یک اتفاق تازه بود، اتفاقی که بسیار حساب شده از سوی دشمن طراحی شده و سعی در انحراف فکری و اخلاقی نوجوانان و جوانان دارند.
این در حالیست که نبود شبکه ملی اطلاعات در داخل کشور مهمترین موضوعی است که توسط متولیان به فراموشی سپرده شده است، به راستی چند اتفاق دیگر باید رخ دهد تا شاید در این زمینه اقدامی صورت گیرد؟

اما در میان شبکه های اجتماعی، اینستاگرام یکی از پرمخاطب ترین شبکه ها محسوب می شود که به اشتراک گذاشتن تصاویر، فیلم، لایو و استوری سبب شده تا جذابیت های خاصی برای مخاطبان داشته و متاسفانه مخاطبان این شبکه با هر سن و سالی وارد می شوند و گاهی نظاره گر برنامه های غیر اخلاقی اینستاگرام می شوند.
اخیرا گفتگوی لایو در اینستاگرام بین پسر ۱۴ ساله و یک خانم بلاگر اینستاگرامی صورت می گیرد که چشمه ای کوچک از دریای انحرافات و رهاشدگی فضای مجازی را نشان می دهد، باتلاقی از بحران ها و آسیب هایی که معلوم نیست چندین نفر دیگر در این باتلاق بحران اخلاقی گرفتار می شوند.
خطر آسیب های فضای مجازی
نبود نظارت و رها شدن فضای مجازی سبب شده تا نوجوانان و جوانانی گاهی بدون داشتن اطلاعات و آگاهی لازم و گاهی از دریچه کنجکاوی وارد شوند و کمی بعد در بحران های این فضا غوطه ور شوند.
در این روزهایی که داشتن گوشی هوشمند یکی از ابزارها در دست همه دانش آموزان است، خطر آسیب های فضای مجازی نیز در کمین بوده و ضروری است تا خانواده بیشتر از همیشه فرزندان خود را از خطرات و آسیب های این فضا مطلع کنند تا اینگونه در دام انحرافات اخلاقی گرفتار نشوند.

به نظر می رسد متولیان در این حوزه چندان دغدغه فضای مجازی و ساماندهی و کنترل آن را ندارند و با وجود اینکه شبکه ملی اطلاعات یکی از مهمترین نیازهای کشور است اما اقدامات در این زمینه دیده نمی شود.
از سوی دیگر پیام رسان های داخلی درگیر و دار مشکلات و زیر ساخت های بسیار زیادی هستند که فقط عزم و اراده ای نیاز است تا این پیام رسان ها و شبکه ملی اطلاعات بتوانند فضای مجازی را به دست بگیرند.
لزوم راه اندازی شبکه ملی اطلاعات و تولید محتوای جذاب
فرهاد طهماسبی جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: فضای مجازی یک فضای باز و آزاد است که هیچ محدودیتی ندارد و وجود کانال ها و شبکه های مختلف در این فضا با تبلیغاتی که از سوی آنها صورت می گیرد، ممکن است سبب انحراف شود.
وی افزود: در حالی که برای برخی از شبکه های اجتماعی مانند تلگرام از فیلتر استفاده می شود اما همه به این فضا دسترسی دارند و گویای این است که باید این فضا به صورت ریشه ای ساماندهی شود.
جامعه شناس و استاد دانشگاه لرستان با اشاره به ضرورت شبکه ملی اطلاعات تصریح کرد: این شبکه یک نیاز است که در داخل کشور فضای مجازی مدیریت شود و در کنار آن از محتواهای جذاب برای جذب مخاطب استفاده شود، محتواهایی که با نظر روانشناسان و جامعه شناسان می تواند علاوه بر جذابیت، حاوی پیام ها و مفاهیم نیز باشد.
طهماسبی عنوان کرد: ارشاد و آموزش و پرورش به عنوان دو دستگاه در این زمینه می توانند اقدامات خوبی انجام دهند و محتواهای مورد نیاز و مناسب سن دانش آموزان را تهیه کنند و با این اقدامات عرصه را برای تبلیغات مسموم تنگ نمایند.

تبلیغات بدحجابی و بی حیایی توسط دشمن
وی تضعیف پایه های اعتقادی را مهمترین هدف دشمن در فضای مجازی دانست و گفت: بعد از اینکه اعتقادات جوانان و نوجوانان در این فضا کمرنگ شد دشمن تلاش می کند تا در مرحله بعدی اقداماتی مانند بی حجابی و بی حیایی را ترویج دهد.
جامعه شناس و مدرس دانشگاه لرستان خاطر نشان کرد: آسیب های فضای مجازی مختص سن و سال خاصی نیست بلکه همه را درگیر می کند خصوصا نوجوانان که آگاهی کمتری از آسیب های این فضا دارند نیاز است نظارت ها در این زمینه افزایش یابد.
طهماسبی عنوان کرد: افرادی که در فضای مجازی رفتارهای ناهنجار از خود نشان می دهند بیانگر این است که این افراد در فضای مجازی غرق شده اند که ضروری است برای شبکه ملی داخلی اقداماتی صورت گیرد و فضای مجازی برای افراد هنجارشکن ناامن شود.
انتهای پیام/
Sunday, 28 May , 2023