به گزارش سفیرافلاک، با کاهش بارندگیها در سال زراعی گذشته همه پیشبینیها مبنی بر خشک شدن کشکان نُقل محافل مردمی و مسئولان ادارات بود، بهطوریکه هرچند سوء مدیریت و بیتدبیریها در فضای واقعی آشکار بود ولی متأسفانه برخی از متولیان امر با فرار روبهجلو و برگزاری جلسه مدیریت آب در پاییندست به دنبال رفع تکلیف بودند.
این در حالی بود که شورای حفاظت از آب لرستان در جلسات مختلف و مسئولان استانی متولی نیز در مصاحبههای متعدد نسبت به ممنوعیت کشت محصولات آبدوست در لرستان بهخصوص نقاطی که دارای تنش آبی است تأکید داشتند، ولی متأسفانه در عمل شاهد افزایش کشت این نوع محصولات در بالادست بودیم بهطوریکه برخی از همین برنجکاران در ویسیان مبادرت به مسدودسازی کشکان و هدایت آب به مزارع برنجکاری خودکردهاند.
از رودخانه کشکان بهعنوان بزرگترین و خروشانترین رودخانه استان لرستان یاد میشود ولی امروز در پی کمتوجهی مسئولان و عدم مدیریت آب در بالادست رو به خشکی رفته و نفسهای آخرش را میکشد.
غم خشک شدن رودخانه کشکان
علی سلطانی فر، یکی از اهالی پلدختر در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک، بابیان اینکه امروز پلدختر ماتمزده کشکان است، اظهار داشت: یکزمانی کشکان خروشان میشود و سیلاب آن، زندگی مردم از بین میبرد و امروز نیز با خشک شدن آن، امید مردم از استفاده از آب رودخانه ناامید میشود.
وی افزود: مردم پلدختر بایستی تا چه زمانی در غم استفاده نکردن از آب رودخانه کشکان به سر ببرند و بیشترین بهره آن به خوزستانیها برسد.
ضرورت مدیریت آب بالادست
مراد رضایی منش، یکی دیگر از اهالی پلدختر در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: باوجود ۷۳ سال سنی که دارم تابهحال اینچنین رودخانه کشکان را خشک ندیده بودم که حتی سنگهای بستر رودخانه قابلرؤیت باشد.
وی افزود: هزاران قطعه ماهی و دیگر آبزیان به دلیل خشکی کشکان از بین رفتند و بوی تعفن آنها از چندمتری به مشام میرسد، چرا مسئولان در این راستا تمهیداتی نداشتند؟!
این شهروند پلدختری عنوان کرد: اگر مدیریت مصرف آب در بالادست بهخوبی صورت میگرفت امروز شاهد خشکی کشکان نبودیم.
در پلدختر مدیریت مصرف آب رعایت شده است
محمد گودرزی، مدیر امور آب پلدختر در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک با اشاره به خشک شدن رودخانه کشکان، اظهار داشت: آبدهی کشکان تا روستای بابازید ۱۰۰ لیتر بر ثانیه میباشد، ولی در پاییندست آب این رودخانه خشکشده است.
وی بابیان اینکه در پلدختر مدیریت مصرف آب رعایت شده است، افزود: دو کارگروه حفاظت از آب تشکیل دادیم که با دستور دادستان، هر ۵ روز یکبار با خاموش کردن موتور تلمبههای روستاهای بالادست شهرستان، آب را به پاییندست هدایت میکنیم.
مدیر امور آب پلدختر عنوان کرد: امروز برق موتور تلمبههای روستاهای جلگه، مورانی، پران پرویز، وره زرد، کیانآباد، تیمورآباد و خرسدره با دستور دادستان و همکاری نیروی انتظامی، محیطزیست و جهاد کشاورزی قطع میشوند.
وی با ابراز تأسف از عدم مدیریت مصرف آب در بالادست پلدختر، تصریح کرد: در حوزه خرم آباد و چگنی این مدیریت به شکلی رقم خورده که نتوانستند جلوی کشت محصولات آبدوست را بگیرند و حتی بر میزان کشت برنج در ویسیان و چگنی افزودهشده است.
گودرزی بابیان اینکه سال گذشته در پلدختر، ۲۵۰ هکتار کشت برنج داشتیم عنوان کرد: با اخطار و پیگیریهایی که داشتیم الآن ابن میران به کشت ۳۰ هکتار کاهش پیداکرده که نسبت به پارسال شاهد کاهش ۵ برابری کشت برنج در شهرستان پلدختر بودیم.
بازگشایی سد ایوشان برای نجات کشکان
مدیر امور آب پلدختر بابیان اینکه از سال ۹۴ به مدت ۳۵ روز کشکان خشک شد، بیان کرد: آن زمان آب رودخانه از مورانی به بعد خشک شد و حتی در مزارع کشاورزی دچار خسارت و شاهد تلفات آبزیان بودیم.
وی گفت: تلاش میکنیم حداقل حق آبه زیستمحیطی به معنای جریان داشتن آب ۱۰۰ لیتر بر ثانیه در رودخانه کشکان داشته باشیم هرچند در پاییندست شهر پلدختر دارای مشکل هستیم.
گودرزی در مورد بازگشایی سد ایوشان برای نجات کشکان، یادآور شد: در روزهای اخیر سد ایوشان به میزان ۵ مترمکعب در ثانیه بازشده که از زمان بازگشایی تا رسیدن آب به پلدختر ده روز طول میکشد و ما به دنبال افزایش سهم پلدختر از آن به میزان شش مترمکعب در ثانیه هستیم.
به گزارش سفیرافلاک، به نظر میرسد درزمینهٔ مدیریت مصرف آب در لرستان وحدت رویه مدیریتی و نظارتی جدی وجود ندارد چراکه با اقدامات دیرهنگام در این راستا، متأسفانه شاهد مرگ آبزیان و ماهیان زیادی در رودخانه خشک کشکان هستیم، امیدواریم در این زمینه مسئولان ذیربط برای رفع مشکل چارهجویی کنند.
انتهای پیام/
Wednesday, 10 August , 2022