به گزارش سفیرافلاک، هر روز که میگذرد ترک دیوار ساختمانها در بافتهای فرسوده، بیشتر میشود، بوی دیوارهای نمکشیده در کوچههای تنگ و باریک از مسافتهای بسیار دور هم به مشام میرسد و زندگیهایی که هر روز سختی و مشقتهای زیادی را تحمل میکنند.
ساختمانهای ناایمن در بافتهای فرسوده، خطری نهفته در دل این مناطق هستند که با کوچکترین جرقه حادثه، فاجعهای بزرگ رخ میدهد، فرقی ندارد این خطر زلزله باشد یا هر حادثه دیگری بلکه در صورت وقوع، حوادثی جبران ناپذیر رقم میخورد.
کوچههای بسیار باریک در بافتهای فرسوده به گونهای است که در صورت وقوع حادثه امکان تردد خودروهای امدادرسان هم وجود ندارد و سالهاست این خطر بیخ گوش هزاران نفر است که در این مناطق زندگی میکنند.
در کل کشور بالغ بر ۱۵۰ هزار هکتار بافت فرسوده، سکونتگاههای غیر رسمی و ناکارآمد وجود دارد که حدود ۲۲ میلیون نفر در این بافتها زندگی میکنند، همچنین در این بافتها چندین هزار واحد غیر مقاوم شناسایی شده که نیازمند بازسازی هستند.
اما در لرستان بیش از دو هزار هکتار بافت فرسوده شامل ۳۵۰ هکتار بافت تاریخی، ۹۰۰ هکتار سکونتگاه غیررسمی و ۸۰۰ هکتار بافت ناکارآمد میانی وجود دارد که ممکن است بر اثر زلزله یا حوادث دیگر فرو ریزد.
این در حالیست که سالها زمزمه بازسازی و نوسازی در بافتهای فرسوده شنیده میشد اما به نظر میرسد این روند کُند بوده و تعداد واحدهایی که احیا میشوند بسیار اندک است.

۲۲ میلیون نفر در بافتهای فرسوده زندگی میکنند
محمد آیینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران چندی پیش از رشد ۵۰ درصدی صدور پروانه ساختمانی و رشد ۴۶ درصدی تعداد واحدهای نوسازی شده در بافت فرسوده خبر داد و گفت: مجموعا ۱۶۷ هزار هکتار بافت ناکارآمد در سطح کشور وجود دارد که ۷۴ هزار هکتار آن بافت فرسوده، ۵۹ هزار هکتار سکونتگاه غیررسمی و حاشیهای و حدود ۳۳ هزار هکتار بافت تاریخی است.
وی افزود: طبق آمار در ۱۶۷ هزار هکتار بافت ناکارآمد حدود ۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر ساکن هستند و بنابراین تسریع در نوسازی بافت فرسوده در برنامههای شرکت بازآفرینی قرار دارد و در این محدودهها نزدیک به دو میلیون و ۶۸۲ هزار واحد ناپایدار شناسایی شده است که این واحدها به شدت در برابری حوادث غیرمترقبه خطرپذیر هستند و بر اساس شرایط ریزدانگی و نفوذناپذیری مستعد بحران شناسایی شدهاند.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: از ابتدای اجرای طرح نوسازی ومقاومسازی ۲۲۰ هزار واحد بنایفرسوده برچیده شدند و به جای آن ۷۱۰ هزار واحد تولید شده است، همچنین در حال حاضر ۱۱۱ هزار و ۵۰۰ واحد در بافتفرسوده در دست نوسازی قرار دارد که ۶۹ هزار واحد آن تحت حمایت دولت و تسهیلات بانکی و دولتی، نوسازی میشوند.
۱۰ پروژه در حوزه بازآفرینی در دست اجراست
وحید کرم الهی مدیرکل راه و شهرسازی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: مساحت بافت فرسوده استان حدود دو هزار هکتار است که ۳۵ درصد جمعیت استان در این بافتها زندگی میکنند، در خرمآباد ۲۶ هزار و ۴۹۷ خانوار، در بروجرد ۲۹ هزار و ۵۰۱ نفر و در دورود هم ۱۲ هزار و ۲۲۷ خانوار در ساختمانهای ناایمن بافتهای فرسوده زندگی میکنند.
وی افزود: در سال جاری تعداد ۱۰ پروژه با اعتباری بالغ بر هفت میلیارد تومان در حوزه بازآفرینی در دست اجراست و اعتبارات بازآفرینی ۱۰ میلیارد تومان بوده که امسال بالغ بر ۹۰۰ تن قیر رایگان نیز در بین شهرداریهای استان توزیع شده است.

۱۱۴ فقره تسهیلات بازآفرینی در استان پرداخت شد
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان با اشاره به پرداخت تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده، تصریح کرد: تا پایان ۶ ماهه اول امسال که پایان سال مالی ۱۴۰۰ بوده است، بنا بر گزارش اخذ شده بانک مسکن، تعداد ۱۱۴ فقره تسهیلات بازآفرینی در استان پرداخت شده است که هر فقره تسهیلات ۳۰۰ میلیون تومان بوده که ۱۵۰ میلیون تومان تسهیلات بدون بهره و ۱۵۰ میلیون تومان هم با بهره ۱۸ درصد پرداخت شده است.
کرم الهی به بستههای تشویقی نوسازی بافتهای فرسوده اشاره کرد و گفت: پرداخت ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات، عدم نیاز به سپردهگذاری برای دریافت تسهیلات، تخفیف حداقل ۵۰ درصدی عوارض ساخت و تراکم ساخت، پیشبینی و امکان برخورداری از تخفیف در هزینههای طراحی و نظارت نظاممهندسی، پرداخت وام ودیعه مسکن به میزان ۴۵ میلیون تومان با نرخ بهره چهار درصد و بازپرداخت ۳۶ ماهه از مهمترین مشوقهای نوسازی در این بافتها است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت نوسازی در بافتهای فرسوده، میطلبد که مشوقهای این طرح به خوبی بازگو شود تا شاهد نوسازی و مقاومسازی در این بافتها باشیم.
مشوقهای بازآفرینی باید تبلیغ شود
اشرف چگنی عضو شورای اسلامی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: با توجه به مشوقهای ارائه شده برای نوسازی بافتهای فرسوده، اما مردم ساکن در این مناطق خیلی استقبال نمیکنند که به نظر میرسد باید میزان تسهیلات ارائه شده برای نوسازی واحدهای مسکونی در این مناطق افزایش یابد و بازپرداخت آن به گونهای باشد تا بتوانند آن را پرداخت کنند.
وی افزود: اکثر افرادی که در بافتهای فرسوده زندگی میکنند، از قشر ضعیف هستند و باید تسهیلاتی ویژه با بازپرداخت طولانی مدت در نظر گرفته شود تا بتوانند اقدام به مقاومسازی و نوسازی منازل خود نمایند.
عضو شورای اسلامی لرستان با اشاره به تراکم ساختمانسازی در این بافتها، تصریح کرد: برخی از انبوهسازان تمایل دارند تا ارتفاع ساختمانها در این بافتها افزایش یابد و میطلبد مشوقهای ارائه شده برای نوسازی تبلیغ شود.

تخفیف صدور پروانه توسط شهرداریها
چگنی بیان کرد: استان ما یک استان زلزله خیز است و باید در زمینه استحکام بخشی منازل مسکونی پیشگیری کرد تا در صورت وقوع حادثهای، تلفات رخ ندهد و این در حالیست که متاسفانه برخی از واحدها ایمن نبوده و لازم است نسبت به مقاومسازی آنها اقدام شود.
وی با اشاره به تخفیف صدور پروانه ساختوساز بیان کرد: برای صدور پروانه در این مناطق، شهرداریها یا هزینهای دریافت نمیکنند و یا هزینهای حدود ۵۰ درصد را میگیرند و شهرداریها برای این موضوع پایکار هستند اما درخواست و استقبال مردم کم است.
با همه این تفاسیر استحکام بخشی منازل مسکونی در بافتهای فرسوده موضوع مهمی است که از حوادث غیرقابل جبران جلوگیری میکند، پس لازم است دستگاههای متولی در این زمینه همراهی بیشتری داشته باشند و با برنامهریزی، ساکنان این مناطق را در نوسازی منازل مسکونی همراهی کنند.
انتهای پیام/
Thursday, 2 February , 2023