به گزارش سفیرافلاک، پشت هر ایده و اختراع یک نیاز، تلنگر و یا دلایل مختلفی وجود داشته تا صاحب ایده ساعتها، ماهها و سالها وقت ارزشمند خود را بگذارد و آن را خلق یا اختراع کند.
در یکی از شهرها، سارقی مسلح سبب کشته شدن عضو یک خانواده میشود و پس از دستگیری و ارجاع به مراکز قضایی از دست ماموران متواری میشود و همین فرار، اوضاع ناراحت کنندهای برای مادر آن خانواده رقم میزند.
شنیدن همین خبر تلخ در فضای مجازی، تلنگر یا جرقهای میشود در ذهن یک جوان لرستانی تا به فکر چارهای برای جلوگیری از فرار متهمان خطرناک بیفتد، جوانی که از هوش سرشار خود بهره میگیرد و با پس از چند ماه تلاش، بالاخره موفق به ساخت «دستبند دیجیتال» میشود.
محسن نورعلی مخترع دستبند دیجیتال، دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی نرم افزار از شهرستان کوهدشت است که ۳۲ سال سن دارد و حدود پنج ماه از وقتش را روی این اختراع گذاشته است.
برای اطلاع بیشتر از چگونگی ساخت این دستبند دیجیتال و دیگر فعالیتهای این جوان کوهدشتی گفتگویی با وی داشتیم که به شرح زیر آمده است؛
نقطه شروع اختراعات شما از کجا بود؟
نورعلی: از طریق شبکههای اجتماعی متوجه شدم یک سارق مسلح که سبب کشته شدن عضو یک خانواده شده بود پس از دستگیری و ارجاع به مراکز قضایی از دست ماموران متورای شده بود و مادر خانواده از این اتفاق، اوضاع ناراحت کنندهای پیدا کرده بود که همین موضوع سبب جرقهای در ذهن من شد و با خودم فکر کردم که چطور میتوان از فرار این متهمان خطرناک از دست نیروهای امنیتی جلوگیری کرد.
بالاخره به این نتیجه رسیدم که یک دستبند دیجیتال طراحی کنم، یک سال پیش این ایده به ذهنم رسید و حدود پنج ماه روی آن کار کردم که در نهایت تقریبا یک ماه پیش آن را به نتیجه رساندم و آماده کردم.

آیا نمونه دیگری از دستبند دیجیتال در داخل یا خارج از کشور وجود دارد؟
نورعلی: خیر نیست و اگر هم باشد قابلیتهای این دستبند را ندارد.
این دستبند دیجیتال چه تفاوتی با دستبندهای دیگر دارد؟
نورعلی: در این دستبند هوشمند چند ماژول سخت افزاری به کار رفته است که از طریق شبکه بیسیم که در این دستبند وجود دارد به یک مرکز کنترل از راه دور و فرد محافظی که مسئول جابهجای افراد خطرناک است متصل میشود، زمانی که این فرد بخواهد فرار کند با استفاده از شوک دهنده که بر روی دستبند نصب شده آن فرد محافظ میتواند آن را فعال کند و موجب جلوگیری از فرار این افراد خطرناک شود.
زمانی که مشکلی برای شبکه و شوک دهنده به کار رفته در دستبند هوشمند به وجود آید و فرد خطرناک موفق به فرار شود از طریق gps که بر روی دستبند قرار گرفته میتوانیم به صورت آنلاین و آفلاین از مکان اختفا این فرد آگاه شویم و عکسالعملهای لازم برای دستگیری را به عمل آورند.
شبکه به کار رفته در این دستبند نیاز به اینترنت ندارد و از طریق ip address تعریف شده به دستگاه فرد محافظ متصل میشود و نیاز به چفت شدن فیزیکی فرد تحت نظر با متهم نیست.
آیا نیاز جامعه تاثیری داشته که به سمت این اختراع بروید؟
مخترع کوهدشتی: بله. سبب افزایش امنیت در جابهجایی افراد تروریست و خطرناک میشود، و باید گفت لازم نیست از این دستبند برای همه مجرمان استفاده شود بنابراین تنها برای متهمانی که خطرناک هستند میتواند به کار رود و با توجه با تجهیزاتی که در آن به کار رفته جلوگیریهای لازم را به عمل آورد.
در این مسیر چه کسانی از شما حمایت کردند؟
مخترع کوهدشتی: خانواده، دوستان و به ویژه پسر عمهام دکتر جواد نورعلی از طرحام بسیار حمایت کردند و در همه مراحل خوب و پر انرژی کارهای مرا دنبال کردند.
برای ساخت این دستبند چقدر هزینه کردهاید؟
نورعلی: مواد اولیه زیادی لازم نداشت و با توجه به آشنایی که با برنامهنویسی و وسایل الکترونیکی داشتم دست به کار شدم.
بخشی از هزینه ساخت نمونه اولیه این اختراع، از جانب مرکز رشد بسیج شهید اسماعیل هادیان شهرستان کوهدشت و با حمایت سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری لرستان به صورت بلاعوض تامین شده است.
من و سایر همکارانم در حال حاضر در قالب «هسته و واحد فناور» در مرکز رشد مستقر هستیم و مرکز رشد بسیج شهید اسماعیل هادیان کوهدشت تلاش میکند جهت تجاری سازی و انبوه سازی این اختراع، حمایتهای لازم را فراهم آورد.

ساخت دستبند دیجیتال برای شما درآمدی هم داشته است؟
مخترع لرستانی: خیر. هنوز درآمدی نداشته است مگر وارد مراحل تجاری سازی شود.
آیا این طرح در مرحله تجاری سازی برای دیگران اشتغال ایجاد میکند؟
نورعلی: در بحث انبوه سازی نیز صحبتهایی شده و تا حدودی موافقت شده است از این رو ممکن است برای ادامه کار بخواهند نیروی تخصصی هم به کارگیری کنند.
آیا غیر از دستبند دیجتیال اختراع دیگری داشتهاید؟
نورعلی: خیر. این اولین اختراع من است اما دو طرح دیگر دارم که ۲۰ درصد پیشرفت دارند که یکی در حوزه صنایع دفاعی و یک نوع «مین دیجیتال» است که برای مناطق و پاسگاههای مرزی کاربرد دارد.
طرح دیگر در حوزه بهداشت و درمان است که آن نیز یک نوع دستبند برای افرادی است که در مکانهای خطرناک کار میکنند مثلا افرادی که در معادن یا پالایشگاههای نفت و گاز کار میکنند و خطرات جانی آنها زیاد است این دستبند به آنها وصل میشود تا علائم حیاتی بدن آنها را به صورت ۲۴ ساعته کنترل کند و اگر مشکلی برای آنها پیش بیاید چون به مرکز کنترل وصل است اعلام مشکل میکند.
کدام اختراع را بیشتر دوست دارید؟
مخترع کوهدشتی: مین دیجتیال برای من جذابتر است چون طرح گسترده و کاربردیتری است.
شما اکنون کجا مشغول به کار هستید؟
نورعلی: متاسفانه در حال حاضر بیکارم و شغلی ندارم. البته قبلا ( از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰) به صورت شرکتی در شرکت گاز شهرستان کوهدشت مشغول به کار بودم که به خاطر باندبازیها وضعیت ما را از «شرکتی» به «خود درآمدی» تغییر دادند و چون حتی هزینه بیمه را هم نمیتوانستیم به دست آوریم از شرکت بیرون آمدم.
زمانی که در شرکت گاز کوهدشت مشغول کار بودم حتی دو طرح هم به مسئولان آنها ارائه دادم به طوری که یکی در زمینه کاهش تلفات انسانی ناشی از نشت منواکسیدکربن و دیگری برای حفاظت دور تالابچههای نفت و گاز کاربرد داشت اما متاسفانه با اینکه برآورد هزینه هم شده بود آن را اجرایی نکردند و به جای کمک به اجرای طرح وضعیت کار ما را هم از شرکتی به خوددرآمدی تغییر دادند که اصلا درآمدی برای ما نداشت.
وقتی از شرکت گاز کوهدشت بیرون آمدم به شرکت گاز دوره چگنی رفتم و مدتی به صورت شرکتی در آنجا مشغول کار بودم اما متاسفانه باز هم به خاطر سیاسی بازی و باند بازی وضعیت کاری ما را از شرکتی به خوددرآمدی تغییر دادند که برایم به صرفه نبود و فقط سه ماه توانستم در این شرکت کار کنم اکنون نیز حدود هشت ماه است که بیکارم.
شما تشکیل خانواده دادهاید؟
مخترع لرستانی: خیر. مجردم و به خاطر مشکلات اقتصادی تاکنون نتوانستم برای ازدواج اقدام کنم.
سخن پایانی
نورعلی: برای راهاندازی یک شرکت دانشبنیان کارهایی انجام دادهام تا بتوانم یک شرکت راهاندازی و از ظرفیت نخبگان شهرم استفاده کنم. در این رابطه با نخبگان صحبت کردهام و برای حضور اعلام موافقت کردهاند که برای ادامه کار به حمایت مسئولان نیاز داریم بنابراین از مسئولان انتظار حمایت داریم تا بتوانیم در قالب یک شرکت دانشبنیان مشغول به کار شویم.
انتهای پیام/
- نویسنده : خبرگزاری علم و فناوری لرستان
Wednesday, 1 February , 2023