به گزارش سفیرافلاک، ترخون با نام علمی Artemisia dracunculus L گیاهی چندساله از خانواده آفتابگردان است و بهطور گسترده بهعنوان طعمدهنده، عطر و دارو استفاده میشود. این گیاه طعم لطیفی دارد و بهخوبی با غذاهایی مانند ماهی، گوشت گاو، مرغ، مارچوبه، تخممرغ و سوپ ترکیب میشود.
حاوی انواع مواد مغذی مفید، کربوهیدرات محدود و کالری پایین
ترخون کالری و کربوهیدرات کمی دارد و حاوی مواد مغذی متنوعی است که میتوانند برای سلامتی مصرفکنندگان مفید باشند. تنها یک قاشق غذاخوری (۱٫۸ گرم) از برگهای ترخون خشکشده ترکیبات زیر را در خود جایداده است:
– کالری: ۵
جوانسازی صورت تا ۵ سال، با دستگاه جدید اندولیفت دکتر رفیعی
پیشنهاد امروز
– کربوهیدرات: ۱ گرم
– منگنز: ۶ درصد از ارزش غذایی روزانه (DV)
– آهن: ۳ درصد DV
– پتاسیم: ۱ درصد DV
منگنز یک ماده مغذی ضروری است که در حفظ سلامت مغز و کمک به رشد، متابولیسم و همچنین کاهش استرس اکسیداتیو در بدن نقش دارد. علاوه بر این آهن عنصر کلیدی تنظیم عملکرد سلولها و تولید خون است. کمبود این ترکیب مهم ممکن است منجر به کمخونی و درنتیجه خستگی و ضعف شود. پتاسیم نیز یک ماده معدنی ارزشمند است که برای کارکرد صحیح قلب، ماهیچهها و اعصاب از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرفی دیگر تحقیقات نشان دادهاند که این ترکیب میتواند فشارخون را کاهش دهد.
هرچند مقادیر این مواد مغذی در ترخون چندان قابلتوجه نیست، اما این گیاه هنوز هم میتواند برای سلامت کلی ما معجزهگر باشد. لازم به ذکر است تمامی نکاتی که در خصوص ترخون موردبررسی قرار میگیرند، از طریق مرکز ملی اطلاعات زیستفناوری آمریکا قابلدستیابی هستند.
۱- بهبود حساسیت به انسولین و کمک به کاهش قند خون
انسولین هورمونی است که به انتقال گلوکز به سلولها یاری میرساند تا بتوان از آن بهمنظور تولید انرژی استفاده کرد. عواملی مانند رژیم غذایی و التهاب میتوانند منجر به مقاومت به انسولین و درنتیجه افزایش سطح گلوکز خون شوند.
در مقابل ترخون به بهبود حساسیت به انسولین و نحوه استفاده بدن از گلوکز کمک میکند. برای نمونه عملکرد شگفتانگیز عصاره ترخون روسی در راستای جلوگیری از مقاومت به انسولین، اختلال عملکرد متابولیک و تجمع چربی در ماهیچهها و کبد موشها به تأیید رسیده است. علاوه بر این، در یک مطالعه تصادفی ۹۰ روزه محققان به بررسی تأثیر ترخون بر حساسیت به انسولین، ترشح انسولین و کنترل قند خون در ۲۴ فرد مبتلابه اختلال تحمل گلوکز پرداختند. افرادی که ۱۰۰۰ میلیگرم ترخون قبل از صبحانه و شام دریافت کردند، عملکرد قابلملاحظهای را در متعادل نگهداشتن سطح قند خون خود طی روز نشان دادند.
۲- بهبود و تنظیم الگوهای خواب
خواب ناکافی با پیامدهای متعدد سلامتی مرتبط است و میتواند خطر ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲ و امراض قلبی- عروقی را افزایش دهد. تغییر در برنامه کاری، سطوح بالای استرس یا سبک زندگی پرمشغله همگی میتوانند کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار دهند.
در این میان گروه گیاهان درمنه که شامل ترخون نیز میشود، بهعنوان دارو برای درمان اختلالات متفاوت ازجمله بدخوابی به کار میروند. در یک پژوهش روی موشهای آزمایشگاهی، مشخص شد که گیاهان درمنه دارای اثر آرام بخشی هستند و به تنظیم الگوهای خواب کمک میکنند. بااینحال همچنان به تحقیقات بیشتری در مورداستفاده از ترخون برای خواب بهویژه در انسان نیاز است.
۳- افزایش اشتها به کمک کاهش سطح لپتین
از دست دادن اشتها میتواند به دلایل مختلفی مانند سن، افسردگی یا شیمیدرمانی رخ دهد. اگر این اختلال درمان نشود، میتواند در ادامه منجر به سوءتغذیه و کاهش کیفیت زندگی شود. عدم تعادل در هورمونهای گرلین و لپتین نیز ممکن است باعث کاهش اشتها شود. این هورمونها برای تعادل انرژی مهم هستند.
گرلین بهعنوان یک هورمون گرسنگی در نظر گرفته میشود، درحالیکه لپتین را در قالب هورمون سیری میشناسیم. هنگامیکه سطح گرلین افزایش یابد، باعث القای گرسنگی خواهد شد. در مقابل، افزایش سطح لپتین احساس سیری ایجاد میکند.
یک مطالعه روی موشهای آزمایشگاهی نقش عصاره ترخون را در تحریک اشتها بررسی کرد. نتایج نشاندهنده کاهش ترشح انسولین و لپتین و افزایش وزن بدن بودند. این یافتهها حاکی از آن هستند که عصاره ترخون ممکن است به افزایش احساس گرسنگی کمک کند. بااینحال، چنین نتایجی تنها در ترکیب با یک رژیم غذایی پرچرب به دست آمدند. ازاینرو تحقیقات بیشتری در انسان برای تأیید این اثرات لازم است.
۴- خاصیت ضد باکتریایی و پیشگیری از مسمومیتهای غذایی
امروزه تقاضای فزایندهای از جانب شرکتهای تولیدکننده مواد غذایی در راستای استفاده از افزودنیهای طبیعی بهجای مواد شیمیایی مصنوعی برای کمک به حفظ مواد غذایی وجود دارد. اسانسهای گیاهی یکی از جایگزینهای محبوب در این زمینه هستند.
بهطورمعمول افزودنیهایی به غذا اضافه میشود تا به حفظ بافت غذا، جلوگیری از تغییر حالت و مهار رشد باکتریهایی مانند E. coli که باعث بیماریهای ناشی از غذای آلوده میشوند، کمک کنند. یک مطالعه قدیمی به بررسی اثرات اسانس ترخون بر استافیلوکوکوس اورئوس و E. coli؛ دو باکتری که باعث بیماریهای ناشی از غذا میشوند، پرداخت. برای انجام این تحقیق به پنیر سفید ایرانی ۱۵ و ۱۵۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر اسانس ترخون افزوده شد.
نتایج نشان داد که تمام نمونههای تیمار شده با اسانس ترخون در مقایسه با دارونما تأثیر ضد باکتریایی معناداری روی دوسویه باکتریایی مذکور داشتند. محققان به این نتیجه رسیدند که ترخون ممکن است یک نگهدارنده مؤثر برای مواد غذایی مختلف مانند پنیر باشد.
انتهای پیام/
- منبع خبر : عصر ایران
Monday, 27 March , 2023