به گزارش سفیرافلاک، سالها پیش با رد شدن از هر کوچه، بچهها با ذوق و شوق مشغول بازی کردن بودند و قهقهههای کودکانه کوچه را در برمیگرفت.
اوقات فراغت بسیاری از کودکان در همین بازیهای بومی محلی خلاصه میشد و هیجان آنها در این بازیها غیرقابل وصف بود، خالهبازیها با سادهترین امکانات مختص دخترانی بود که با علاقه خاصی مهمان بازی میکردند، هفت سنگ، یهقُل دوقُل، لیلی، گل یا پوچ و چندین بازی دیگر در بین کودکان بسیار مرسوم بود.
مهجوریت بازیهای بومیمحلی
با گسترش تکنولوژی و ورود بازیهای رایانهای و همچنین ماشینی شدن زندگیها، بسیاری از کودکان از بازی کردن در فضایحقیقی به سمت بازیهای اینترنتی کوچ کردند، بازیهایی که کودکان تک و تنها تبلت یا گوشی را در دست میگیرند و با عروسکها یا ماشینهای مجازی بازی میکنند.
در این بازیهای مجازی خبری از شادی و نشاط، مهارت، اتحاد، سلامتیجسمی و روحی نیست بلکه نهایت این کار این است که کلیپ و یا بازی تازه دانلود شده را به دوستان خود نشان دهند یا به اشتراک بگذارند و این همه بازیهای کودکانی است که این روزها اوقات فراغت را با بازیهای مجازی پر میکنند.
بدون شک تغییر شکل و شمایل منازل نیز در تغییر بازیها بیاثر نیست چراکه بسیاری از خانوادهها در آپارتمان زندگی میکنند و بازی کردن در کوچه و یا حیاط منزل در این زندگیها جایگاهی ندارد و کودکان به ناچار مجبور به بازیکردن در فضای مجازی میشوند.
این در حالیست که بازیهای بومیمحلی، مجموعهای از فرهنگ و هویت مردمان خطهای را نشان میدهد، بازیهایی که با ورود تکنولوژی این روزها جایگاه اولیه را ندارند و شاید نامشان هم برای بسیاری از کودکان امروز غریبه و ناآشنا باشد درحالی که احیا و ترویج این بازیها میتواند نسلبهنسل بچرخد و به نسلهای بعدی برسد.

بازی نقش مهمی در شخصیت کودکان دارد
زینب عزیزی جامعهشناس در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: انسانها در همه سنین، اجتماعی هستند بهطوریکه همان کودکان کم سن و سال هم میتوانند با کودکان همسن خود بازی کنند و با توجه به اینکه بازی در شخصیت کودکان نقش مهمی دارد لذا بازیهای بومیمحلی از گذشته متناسب با زندگی و محیط اطراف انجام میشده است.
وی افزود: وقتی کودکان در اوقاتفراغت بتوانند با همسن و سالان خود بازیهای مختلفی را انجام دهند قطعا در آینده بهتر میتوانند با دوستان و محیط اطراف ارتباط داشته باشند و در همین بازیهای کودکانه مهارتهای زیادی مانند گفتاری را یاد میگیرند.
این جامعهشناس تصریح کرد: بازیهای بومیمحلی علاوه بر اینکه جذابیت خاصی دارند و برای همه سنین تعریف شده، ضامن سلامت جسمی و روحی هم هستند ولی بازیهای اینترنتی بهدلیل عدم تحرک فرد، سبب میشود تا کودک پس از ساعتها بازی بدون هیچ تحرکی به آن خاتمه دهد و این میتواند برای سلامت جسم و روح خطرناک باشد.
اوج نشاط و شادی در بازیهای بومی محلی
عزیزی بیان کرد: امروزه برخی از کودکان علاوه بر اینکه تک فرزند هستند، در بازیهای دسته جمعی نیز مشارکت نمیکنند و فقط فضایمجازی و بازیهای اینترنتی اوقات فراغت آنها را پر میکند که قطعا در آینده این کودکان برای برقراری ارتباط با دیگران با مشکل مواجه میشوند.
وی بیان کرد: در بازیهای حقیقی و دوستانه، کودکان در نقشهای مختلفی قرار میگیرند و همین زمینهسازی برای ورود به دنیای آینده میشود، در بازیهای بومیمحلی اوج نشاط، شادی، دوستی و صمیمیت مشاهده میشود ولی در بازیهای فضایمجازی کودکان نمیتوانند شادی داشته باشند ولی اعتیاد به اینترنت و گوشی سبب شده تا لحظهای جدایی از این بازیها برایشان سخت باشد.
۱۸۰ بازی بومیمحلی مختص لرستان است
علی خاوری نائب رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی محلی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: در استان لرستان ۱۸۰ بازی بومیمحلی وجود دارد که برخی از این بازیها در بین استانهای غرب کشور مشترک است ولی بسیاری از این بازیها با توجه به شرایط و محیطزندگی، مختص استان لرستان است.
وی افزود: بازی دالپلان، کمربندبازی، غازقولنگ، هفتسنگ، لیلی، یه قُلدوقُل، کلورونکی و برخی دیگر بازیهایی هستند که علاقمندان زیادی دارند، در همین راستا برای برخی از بازیها امتیازبندیهایی و برنامهریزی شده و این بازیها به فدراسیون ارسال شده تا بهصورت همگانی در سایر شهرها هم رواج یابد.
نائب رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومیمحلی لرستان تصریح کرد: در میان بازیهای بومیمحلی، برخی بازیها مختص بانوان و برخی مختص آقایان است و با توجه به امکانات و شرایط محیط برگزار میشود ولی بازیهایی مانند یهقُلدوقُل شرایط سنی دارد بهطوریکه از نوجوانان گرفته تا بزرگسالان میتوانند این بازی را انجام دهند.
خاوری بیان کرد: رسالتی که ما بر عهده داریم این است که بتوانیم بازیهای بومیمحلی را در سطح استان فراگیر کنیم، چرا که در گذشته بازیهای بومی بسیار در بین مردم رواج داشت و در دورهمیها و اوقات فراغت این بازیها را انجام میدادند.

برگزاری جشنواره، گامی برای احیای بازیهای بومی محلی
وی با اشاره به احیای بازیهای بومیمحلی گفت: برای احیای این بازیها، مسابقات و جشنوارههایی به مناسبتهای مختلف برگزار میشود که هدف از این اقدام، آشنایی نسل جدید با بازیهایی است که در گذشته مرسوم بوده است.
نائب رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومیمحلی لرستان خاطرنشان کرد: طبق برنامهریزیهای انجام شده هر شهرستان هر ماه یک یا دو جشنواره بازیهای بومیمحلی را برگزار میکند و در مناسبتها نیز اجرای این جشنوارهها بیشتر میشود بهطوریکه در دهه فجر امسال بیش از ۱۰۰ جشنواره برگزار شد.
خاوری بیان کرد: باتوجه به کاهش اعتبارات، برای اجرای این برنامهها از همکاری دهیاریها، جهاد کشاورزی، امور عشایر استفاده شده تا این جشنوارهها به بهترین شکل برگزار شود که بیشتر این برنامهها در مناطق روستایی و عشایری برگزار میگردد.
وی گفت: بیشترین بازیهایی که مورد استقبال قرار میگیرد شامل دالپلان، غازقولنگ، خانهبازی، چلهکشی(طنابکشی)، کلورونکی است که مخاطبان زیادی دارد.
وجود ۳۰۳ خانه ورزش روستایی در لرستان
نائب رئیس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومیمحلی لرستان با بیان اینکه در استان ۳۰۳ خانه ورزش روستایی وجود دارد، افزود: این خانهها با هدف ترویج و گسترش ورزش در بین روستائیان تجهیز و در اختیار اهالی روستا قرار میگیرد.
خاوری اظهارداشت: در روستاها، مکانهایی که بلااستفاده هستند، تجهیز شده و برای اوقاتفراغت مورد استفاده قرار میگیرد که در همه خانههای ورزش روستایی تجهیزات مورد نیاز قرار داده شده است.
انتهای پیام/
Monday, 27 March , 2023