ایران از موقعیت مهم ژئوپولتیک و ژئواستراتژیک برخوردار بوده و کانون هارتلند جهان محسوب می‌شود، ارتباط نزدیک و هم‌پیمانی با این کشور برای قدرت‌های جهانی فوق‌العاده حائز اهمیت است.

به گزارش سفیرافلاک، سفر اخیر رئیس‌جمهور ایران به کشور چین که یکی از مهم‌ترین سفرهای دولتی در دو دهه اخیر است درحالی انجام می‌گیرد که بیشتر رویکرد اقتصاد دارد و مستلزم توجه به چند نکته مهم است.

فعال‌سازی ظرفیت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در شرق و حتی در صورت امکان در غرب، به‌جای خود سیاست درستی است ولکن آنچه در اهمیت فزاینده است، توجه به حل‌وفصل مسائل و برخی چالش‌های داخلی است. همچنان‌که شعارهایی که مقام معظم رهبری برای نام‌گذاری سال‌ها انتخاب می‌کنند بیشتر معطوف به موضوعات داخلی است.

سند همکاری ۲۵ ساله بین ایران وچین اولین سند راهبردی بلندمدتی است که با یک قدرت جهانی اجرا می‌گردد و به نوعی نخستین تجربه همکاری‌های بلندمدت ما با یک اقتصاد بزرگ است. از این منظر توجه به این نکته مهم است که هماهنگی‌های کامل و جامع میان بخش‌های خصوصی و دولتی در داخل کشور، تسهیل ارتباطات بخش‌های دو کشور و ایجاد زیرساخت‌های لازم امری ضروری است.

از طرفی توجه به این مهم هم ضروری است که همکاری‌های این دو کشور، مخالفان متعددی در داخل و خارج از کشور دارد. همچنانکه در برهه‌ای که مناسبات دو کشور جهت‌گیری راهبردی داشت، جریانی در داخل، با اتهام فروش جزیره کیش و دادن پایگاه نظامی به چین، نظام را متهم به شرق‌زدگی و مستعمره شدن کرد. از این منظر تهیه و عملیاتی‌سازی پیوست‌های اجتماعی، سیاسی و حتی اقتصادی، برای این نوع همکاری‌ها ضروری است.

چین مهم‌ترین شریک تجاری ایران است و حجم صادرات ایران به چین در ۱۰ ماه گذشته حدود۱۲ میلیارد دلار و واردات از این کشور به ایران حدود ۱۲/۳ میلیارد دلار بوده است و این حجم از مبادلات تجاری با اراده دو کشور قابل افزایش است. ازسوی دیگر این سفر بیش از پیش تحریم‌های ظالمانه اروپا و آمریکا را به چالش کشیده و بی اثر خواهد نمود.

ایران قدرت برتر منطقه‌ای و بازیگر مهم بین‌المللی است و چین قدرت بزرگ بین‌المللی و در آستانه تبدیل شدن به اقتصاد برتر دنیاست. کشور ایران از موقعیت مهم ژئوپولتیک و ژئواستراتژیک برخوردار بوده و کانون هارتلند جهان محسوب می‌شود، ارتباط نزدیک و هم‌پیمانی با این کشور برای قدرت‌های جهانی فوق‌العاده حائز اهمیت است.ایران و چین با توجه به سوابق تاریخی فرهنگی، و راهبرد سیاسی، اقتصادی و… دارای نقش اساسی در تحولات بین‌المللی و شکل‌گیری نظم جدید جهانی هستند.

انتهای پیام/

  • نویسنده : همایون رهبران، تحلیلگر مسائل سیاسی