هیجان کاذب استفاده از موادمحترقه، یک عمر پشیمانی را به دنبال دارد و طی این سال‌ها، آتش ترقه بر جان آئینی سنتی افتاده که گاهی به قیمت جان یک انسان تمام می‌شود و خانواده‌ای را داغدار می‌کند.

به گزارش سفیرافلاک، از خاطرات گذشته که شنیده می‌شود، آخرین چهارشنبه سال به چهارشنبه سوری شهرت گرفته بود، شبی که به بهانه آخرین چهارشنبه سال خانواده‌ها دورهم جمع می‌شدند و با روشن کردن آتش و سرودن اشعاری در کنار آن، این شب را سپری می‌کردند.

رسم چهارشنبه سوری به سال‌های دور و دارز برمی‌گردد که گذشتگان با روشن کردن آتش که نماد نور و روشنایی است، به استقبال سال جدید می‌رفتند و در هر شهر استان در کنار این مراسم، رسومی دیگر نیز برگزار می‌شد.

طی سال‌های اخیر با ورود مواد محترقه خطرناک، چهارشنبه سوری به یکی از پُر دلهره‌ترین شب‌های سال تبدیل شده چرا که متاسفانه به دنبال برگزاری این مراسم، از مواد محترقه با صدای مهیب و خطرناک استفاده می‌شود و هرساله چندین نفر از هموطنان یا جان خود را از ست می‌دهند و یا دچار قطع عضو می‌شوند.

بدون شک شور و شوق برگزاری این مراسم بیشتر در بین نوجوانان و جوانان است و مصدومان و جانباختگان این مراسم هم اغلب نوجوانان هستند که برای یک لحظه شادی، اینگونه جان را در معرض خطر قرار می‌دهند.

در شب چهارشنبه سوری، صداهای گوش خراش ترقه از هر جایی شنیده می‌شود، انگار میدان مسابقه است و صدای هر ترقه‌ای که بلندتر باشد، بهتر است و این هیجان کاذب گاهی به قیمت جان یک نفر تمام می‌شود و خانواده‌ای را در آستانه سال نو داغدار می‌کند.

طی این سال‌ها، آئین چهارشنبه سوری دستخوش تغییراتی قرار گرفته و از روشن کردن یک آتش ساده به ماراتن صدای مواد محترقه تبدیل شده است و این رسم از شکل اصلی و اصیل بودن خود خارج شده است که در این میان، معاندان هم برای پیاده کردن اهداف خود از این فرصت استفاده می‌کنند.

طی روزهای اخیر میزان زیادی مواد محترقه توسط پلیس کشف و ضبط شده که گاهی این مواد به صورت غیر استاندارد و دست‌ساز بوده و ممکن است اتفاقات تلخ و ناگواری را رقم بزند، همچنین سال گذشته در کل کشور ۱۷ نفر در چهارشنبه سوری جان خود را از دست دادند و هزار و ۴۷۰ نفر مصدوم شدند.

در همین راستا میزگردی با حضور جامعه شناس، رئیس مرکز فوریت‌های پزشکی لرستان و آتش‌نشانی انجام شده است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید.

تغییر آداب و رسوم

حامد پرچی جامعه شناس اظهارداشت: این شب در چند دهه پیش که مواد محترقه نبود به صورت ساده آتشی محدود روشن می‌شد و اقوام دور هم جمع می‌شدند و رسم چهارشنبه آخر سال  را اجرا می‌کردند.

وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دشمنی‌ها زیاد شد و آنها سعی کردند تا آداب و رسوم ما را تجزیه تحلیل کنند و آدابی که منشاء اتحاد بود را به سمت تخریب هدایت کردند و خواستند رسوم را نابود کنند که یکی از سوژه‌های آنها چهارشنبه سوری بود که می‌توانست به صورت بهانه‌ای برای صله رحم و جمع شدن فامیل در فضای بدون خطر باشد.

جامعه شناس خاطرنشان کرد: در آن سال‌ها آتش کوچکی روشن می‌کردند و همین آداب و رسوم سبب تقویت روابط اجتماعی فامیل بود ولی زمانی که مواد محترقه وارد رسم چهارشنبه سوری شده است، مناسبت چهارشنبه سوری عوض شده و به سمت اقدامات زننده و پرخطر رفته به‌طوری‌که نه تنها باعث تحرک روابط اجتماعی و تقویت آن نشده است و کارکرد مثبتی نداشته، بلکه ضد حرکت هم حساب می‌شود چون مردم در این شب از منزل خارج نمی‌شوند چرا که هر خطری موجب پشیمانی می‌شود.

چهارشنبه‌سوری و تخلیه هیجانات کاذب

پرچی با اشاره به اینکه چهارشنبه سوری مامنی برای تخلیه انرژی نوجوانان شده است، گفت: متاسفانه این شب فرصتی برای تجمع نوجوانانی است که در جای دیگر، مجالی برای تخلیه هیجانات خود ندارند و صبر می‌کنند تا این شب فرا برسد و انرژی و هیجانات را یکجا تخلیه نمایند.

وی بیان کرد: افرادی که به دنبال تخلیه انرژی هستند و می‌خواهند هیجان یک سال خود را خالی کنند، حرکاتی می‌کنند که مخرب بوده و به رسم و رسوم هم نمی‌خورد این در حالیست که به جای اینکه چنین شبی، یک پتانسیل در جهت مثبت به کار گرفته شود، به یک رفتار مخرب و ضدارزش تبدیل شده است.

جامعه شناس اظهارداشت: کشور ما دارای دشمنانی است و از رسوم ما برای تفرقه و ایجاد التهاب و جرقه‌زدن اغتشاش و حرکت مخربانه استفاده می‌کنند و یکی از رسوم ما که چهارشنبه سوری است، به بهانه اینکه در خیابان شادمانی کنند گاهی فضا را به دست می‌گیرند و این شب را تبدیل به شبی با حرکت‌های ضدارزشی و پرخطر تبدیل می‌کنند.

موج‌سواری دشمن از چهارشنبه‌سوری

پرچی خاطرنشان کرد: متاسفانه هر ساله هیچ اقدامی انجام نمی‌شود تا شب چهارشنبه‌سوری و در این راستا برنامه‌ریزی نیست در حالی که می‌توان خانواده‌ها را گرد هم جمع کنند و خودشان اقدام به نورافشانی نمایند.

وی افزود: اگر حرکت مثبتی در این راستا صورت گیرد قطعا می‌تواند کارکرد مثبتی داشته باشد و آن هم جمع شدن فامیل دور هم است ولی در غیر این‌صورت فضا رها می‌شود و استفاده منفی از این فرصت صورت می‌گیرد.

جامعه شناس با تاکید بر نقش مهم خانواده‌ها در این شب، افزود: خود خانواده‌ها این رفتارها را کنترل کنند تا نه کسی آسیب ببیند و نه دشمن در این فضا موج سواری کند.

سال گذشته ۶۳ لرستانی در چهارشنبه‌سوری مصدوم شدند

مهدی غیبی رئیس مرکز فوریت‌های پزشکی لرستان گفت: سال گذشته ۶۳ نفر از استان لرستان در حوادث چهارشنبه‌سوری مصدوم شدند که از این تعداد متاسفانه یک نفر دچار قطع عضو شد، ۲۲ نفر دچار آسیب به چشم و ۱۳ نفر هم دچار سوختگی شده که سن مصدومان این حادثه بین شش تا ۱۸ سالگی بوده است.

وی عنوان کرد: ۸۰ درصد مصدومان چهارشنبه‌سوری مرد و ۲۰ درصد خانم بودند که ضروری است تا خانواده‌ها طی روزهای اخیر نظارت بیشتری داشته باشند و با آگاه کردن فرزندان خود از خطرات استفاده از مواد محترقه، شبی آرام را سپری نمایند.

رئیس مرکز فوریت‌های پزشکی لرستان تصریح کرد: آمار مصدومان حادثه چهارشنبه‌سوری سال گذشته درمقایسه با سال‌های قبل افزایش داشته و نوجوانان و جوانان توجه داشته باشند که یک لحظه شادی به قیمت یک عمر پشیمانی تمام نشود.

غیبی بیان کرد: خانواده نقش مهمی در پیشگیری از این حوادث دارد و بهتر است در این شب در کنار فرزندان خود باشند تا در آستانه سال جدید شاهد حوادث ناگوار نباشیم.

وی با اشاره به اینکه خانواده‌ها در صورت وقوع هر حادثه، از اقدامات خودسرانه خودداری نمایند، گفت: در صورت وقوع هرگونه حادثه و مصدوم شدن افراد بهتر است که سریعا با ۱۱۵ تماس گرفته شود تا نیروهای اورژانس برای اقدامات لازم به صحنه حادثه اعزام شوند.

آماده‌باش ایستگاه آتش‌نشانی برای چهارشنبه‌سوری

محمد میرزایی‌مقدم رئیس آتش‌نشانی مرکز لرستان گفت: هرساله در شب چهارشنبه‌سوری شاهد وقوع برخی از حوادث و حریق‌هایی هستیم که متاسفانه گاهی منجر به از دست رفتن سلامتی برخی از افراد می‌شود.

وی افزود: در بسیاری از موارد، افراد برای درست کردن آتش از درختان استفاده می‌کنند که ممکن است این حریق به سایر بخش‌ها سرایت نماید و آتش گسترده‌ای رخ دهد که لازم است آگاهی‌های لازم برای پیشگیری از چنین حوادثی داده شود تا چهارشنبه‌سوری بدون حادثه‌ای داشته باشیم.

رئیس آتش‌نشانی مرکز لرستان تصریح کرد: بهتر است که برای این مراسم، مکانی در نظر گرفته شود تا نوجوانان و جوانان بتوانند اقدام به نورافشانی نمایند و از مواد محترقه خطرناک استفاده نکنند.

میرزایی‌مقدم عنوان کرد: همزمان با شب چهارشنبه‌سوری، ایستگاه‌های آتش‌نشانی در حالت آماده باش هستند و شهروندان در صورت وقوع حریق با شماره ۱۲۵ تماس حاصل نمایند تا سریعا اقدام به اطفای حریق شود.

به هر حال می‌طلبد خانواده‌ها تا شب چهارشنبه‌سوری در کنار فرزندان خود باشند و دستگاه‌های فرهنگی و رسانه‌ها نیز آگاهی لازم را در صورت استفاده از مواد محترقه بدهند تا شاهد کاهش حوادث این شب باشیم.

انتهای‌پیام/