مردم لرستان، قدیم الایام در ماه مبارک رمضان با آداب و رسوم خاصی در میهمانی خدا حاضر می‌شدند و اکنون نیز پس از گذشت سال‌ها برخی از این سنت‌های دیرینه همچنان به جای آورده می‌شود.

به گزارش سفیرافلاک، امسال، مردم سال جدید را متفاوت‌تر از سال‌های قبل شروع کردند و در تقارن بهار طبیعت و بهار قرآن، جسم و جان خود را برای دو میهمانی شیرین آماده کردند.

اینبار در بهار طبیعت و در سومین روز از سال نو، مردم به میهمانی خدا رفتند تا از این سفره گسترده خدا، دل را صفای دیگری ببخشند.

با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، مردم مسلمان جهان و ایران اسلامی خود را برای میهمانی خدا آماده می‌کنند تا از این ماه خدا و  فیض عظیم بهره گیرند، که در این میان برخی علاوه بر آداب عمومی این ماه با آداب خاصی در این مهمانی بزرگ حاضر می‌شوند.

ماه مهمانی خدا که فرا می‌رسد لرستان نیز همانند سایر نقاط کشور حال و هوای معنوی خاصی به خود می‌گیرد و مردم خود را برای این میهمانی بزرگ آماده می‌کنند و در طول این ماه آداب و رسوم خاصی به اجرا در می‌آید.

اولین قدم برای حضور در میهمانی خدا تامین مایحتاج اولیه این ماه است و البته این مسئله در روستاهایى که با شهر فاصله زیادى دارند، بیشتر به چشم می‌خورد.

غبارروبی مساجد برای مهمانی خدا

پیش از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، مساجد نیز برای حضور میهمانان این ماه، آراسته می‌شوند و تحت عنوان «غبارروبی» تمیز و مرتب می‌شوند تا عبادتگاه و خلوتگاه مومنان نیز همچون دل آن‌ها مهیای این میهمانی بزرگ شود.

رؤیت هلال ماه رمضان

در قدیم الایام مردم لرستان در غروب آخرین روز ماه شعبان برای رویت هلال ماه رمضان به پشت‌بام‌‏ خانه یا نقاط بلند منطقه خود می‌رفتند تا هلال ماه رمضان ببینند اما امروزه با افزایش رسانه‌های ارتباطی و جمعی از رویت ماه رمضان آگاه می‌شوند.

در این ماه مجالس قرائت، تجوید قرآن و احکام همانند سایر نقاط ایران در لرستان نیز  برپا می‌شوند و مردم سعی می‌کنند با حضور در مساجد نمازهای یومیه خود را با جماعت بخوانند.

«صله‌رحم» در ماه رمضان

مهمان‌نوازی و خونگرمی مردم لرستان زبانزد است اما در ماه میهمانی خدا، این مهمان‌نوازی به اوج خود می‌رسد و مردم سعی می‌کنند صله‌رحم را به جای آورند و در این ماه اقوام و آشنایان را به هنگام افطار به منزل خود دعوت کرده و به بهترین شکل از آن‌ها پذیرایی می‌کنند.

رافت و مهربانی مردم سبب شده تا برخی از مردم این سفرها را گسترده‌تر کنند و پذیرای میهمانان بیشتری باشند به طوری که برخی از مردم سفره‌های خود را در مساجد پهن می‌کنند و با دادن افطاری می‌خواهند ثوابی از این ماه برای خود برچینند.

برخی از مردم در ایام رمضان بساط نذری و پخت و پز را برپا می‌کنند و زنان لرستانی با پختن ‌ان‍و‌ا‌ع‌ ‌آش‌، ش‍ل‍ه‌‌زرد و ح‍ل‍و‌ا  نذر خود را ادعا کنند و به سفرهای افطار رنگ و بوی خاصی می‌بخشند.

«کاسم‌سا» سنتی دیرینه در لرستان

ی‍ک‍‍ی ‌از س‍ن‍ت‌‌های دیرینه مردم لرستان که ‌ای‍‍ام‌ م‍‍اه‌ م‍ب‍‍ارک‌ رم‍ض‍‍ان‌ رواج بیشتری می‌گیرد، ف‍رس‍ت‍‍ادن‌ ب‍خ‍ش‍‍ی‌ ‌از ‌غ‍ذ‌ای ‌اف‍ط‍ار و س‍ح‍ر ب‍ه‌ منزل ‌ه‍م‍س‍‍ای‍گ‍‍ان‌ است ک‍ه‌ ب‍ه‌ ‌اص‍طلاح‌ ‌ع‍‍ام‍ی‍‍ان‍ه‌ ب‍ه‌ ‌آن‌ «ک‍‍اس‍م‌‌س‍‍ا» می‌گ‍وی‍ن‍د.

سحری خوانی با سرنا و دهل

در روزگاران قدیم به دلیل نبود وسایل ارتباط جمعی و ساعت، ماه رمضان که می‌شده است برخی از مردم لرستان برای بیدار کردن مردم با آواز، دهل یا سرنا و دهل به مراسم سحری خوانی می‌پرداختند، این افراد معمولا افرادی آگاه بودند و به هنگام اذان را می‌خواندند تا مردم از خوردن دست نگه‌دارند.

در گذشته‌های دور معمولا چند خانواده در یک خانه زندگی می‌کردند و افراد آن خانه سفره واحدی برای افطار پهن می‌کردند و با سادگی و صمیمت خاصی دور هم می‌نشستند و چون افراد با سواد کمی وجود داشت و قرآن هم در همه خانه‌ها موجود نبود در ماه رمضان مردم به خانه افراد باسوادی که قرآن داشته می‌رفته تا برای آن‌ها قرآن تلاوت کنند.

پخت حلوای شب ۲۱ رمضان

مردم لرستان در روزهای عزاداری و شب‌های قدر، حلوای نذری می‌پزند و طبق یک س‍ن‍ت دی‍ری‍ن‍ه‌ م‍ق‍د‌ار‌ی‌ ‌از این ح‍ل‍و‌ا‌ را به‌عنوان شیرینی عید سعید فطر نگه می‌دارند چون معتقدند این حلوا خوش یمن است و به‌همین دلیل اولین صبحانه ماه شوال را در روز عید فطر با این همین حلوا کامل می‌کنند.

عبادات و عزاداری‌ مردم در شب قدر

در شب‌‏هاى قدر نیز مردم لرستان همچون سایر مردم کشور به مناجات و عزاداری می‌پردازند، در مناطق روستایی نیز با اعزام مبلغان دینی مساجد روستاها حال و هوای معنوی بیشتری به خود می‌گیرند و این مبلغان تا پایان ماه مبارک رمضان در آن روستا حضور دارند و برنامه های معنوی مختلفی را اجرا می‌کنند.

جمع‌آوری فطریه

ج‍م‍‍ع‌‌‌آور‌ی‌ ف‍طری‍ه‌ ب‍ر‌ا‌ی‌ م‍س‍ت‍م‍ن‍د‌ان‌ ب‍ه‌‌ویژه ‌اف‍ر‌اد‌ی‌‌ک‍ه‌ ن‍س‍ب‍ت‌ ف‍‍ام‍ی‍ل‍‍ی‌ ب‍‍ا ی‍ک‍دی‍گ‍ر د‌ارن‍د، ی‍ک‍‍ی‌ دیگر ‌از ‌آد‌اب‌ ح‍س‍ن‍ه‌‌‌ا‌ی‌ ‌اس‍ت‌ ک‍ه‌ ‌از دی‍رب‍‍از در میان مردم ‌اس‍ت‍‍ان‌ وجود د‌اش‍ت‍ه‌ و اکنون نیز وجود دارد و مردم اولویت فطریه را به نیازمندان فامیل می‌دهند.

انتهای پیام/