به گزارش سفیرافلاک، ماه رمضان ماه نزول قرآن است، ماهی که عبادتها و هر عمل انسان دوستانه اجر و پاداشی مضاعف دارد، ماهی که در آن، تلاوت هر آیه قرآن ثواب یک ختم قرآن را دارد و بهترین فرصت است تا انسان با بهرهگیری از این ماه برای پرورش روح و رشد تعالی بکوشد.
رمضان، بهار قرآن است از همین رو ارتباط زیادی بین رمضان و قرآن وجود دارد و با تلاوت و تفکر در آیههای قرآن میتوان قلبهای زنگار گرفته را بار دیگر جلا داد و هرچه بیشتر در آیات قرآن تفکر شود میتوان بیشتر مسیر سعادت را پیدا کنیم.
قرآن معجزه آخرین فرستاده خدا حضرت محمد(ص) است که برای هدایت بشریت فرستاده شد که راه حق را به درستی نشان میدهد و با عمل به دستورات قرآن که سخن خداست، خیر دنیا و آخرت تضمین میشود.
در همین راستا میزگردی با حضور تعدادی از کارشناسان دینی با موضوع ماه رمضان و محوریت قرآن انجام شده است که مشروح آن را در زیر میخوانید.

روح حاکم بر قرآن، روح امید و خداباوری
حجت الاسلام حبیب حاتمی مسئول نمایندگی رهبری در دانشگاه لرستان اظهارداشت: مسئله قرآن و رابطهای که انسان با قرآن دارد، یک مسئله دو سویه است که اگر انسان با کتاب خدا مانوس شد و قرآن در روح و روان فرد عجین شود، آن زمان قرآن نقش خود را در این انسان ایفا میکند.
وی افزود: اگر انسان از قرآن دور باشد قطعا نمیتواند درک درستی از قرآن و معانی و مفاهیم آن داشته باشد، قرآن در واقع کتاب زندگی است اگرچه در مراسم ختم هم که ثواب زیادی داری قرائت میشود ولی در مجموع قرآن در امورات زندگی کتابی است که در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، بعد شخصیتی، فردی و سایر موارد، درمانگر دردهای بشر در طول زندگی است.
مسئول نمایندگی رهبری در دانشگاه لرستان با بیان اینکه انس با قرآن آرامش بخش است، تصریح کرد: در این روزگاری که دغدغهها و هیاهوی دنیوی انسان را احاطه کرده است، مراجعه و تلاوت قرآن میتواند همه استرسها و اضطرابها را از انسان دور نماید چرا که روح حاکم بر قرآن، روح امید و خداباوری است و انسان را از همه ناآرامیها رها میکند.
حجت الاسلام حاتمی بیان کرد: وقتی انسان بعد از تلاوت قرآن، حس کرد خدایی که در عالم است هم علم دارد و هم قدرت و میتواند انسان را از خاک به افلاک برساند، پس قطعا دید انسان عوض میشود و اگر این روح قرآن در روح انسانها وجود داشته باشد، هیچگاه ناآرامی و آسیبها، خشونت، طلاق و جدایی و هزاران مشکل دیگر رخ نمیدهد.
وی خاطرنشان کرد: وقتی روح قرآن در انسان عجین شد، این انسان یک انسان عادی نیست و این یک فرد قرآن باور و معاد باور است و حرف انبیاء و اولیاء صداقت و امانتداری است که سبب میشود انسان به آرامش دست یابد.
انسان در ماه رمضان آمادگی بیشتری برای درک آموزههای قرآن دارد
مسئول نمایندگی رهبری در دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه یک انسان در طول سال باید با قرآن مانوس باشد، گفت: رمضان ماه قرآن است و در این ماه به خاطر روحیه و حال و هوایی که دارد طبیعتا سبب میشود تا فرد بیشتر با قرآن مانوس شود و اجر و ثوابی که از تلاوت قرآن در این ماه گفته شده در واقع مشوقی است برای اینکه انس با کتاب خدا بیشتر شود چون روح انسان در این ماه آمادهتر از همیشه میتواند آموزههای قرآن را درک کند.
حجت الاسلام حاتمی بیان کرد: امام خمینی(ره) میدانست قرآن چقدر اثر مثبتی در زندگی دارد از همین رو در طول یک سال چندین بار قرآن را ختم میکردند چرا که امام(ره) میدانست قرآن چقدر خوب میتواند دنیا و آخرت یک فرد را بسازد که لازم است درک قرآن و معانی قرآن در امور زندگی تبیین شود.
مانوس شدن با قرآن در سن جوانی
وی با تاکید بر مانوس شدن جوانان با کتاب خدا، اظهارداشت: از جمله راههایی که میتواند جوانان را با قرآن مانوس کند، برگزاری جلسات قرآنی در خانوادههاست به طوریکه افراد بزرگ هم از همین جلسات خانوادگی قرآنی توانستند به مدارج بالایی دست یابند که لازم است خانوادهها به این مهم توجه ویژهای داشته باشند.
مسئول نمایندگی رهبری در دانشگاه لرستان عنوان کرد: نوجوانان و جوانان در دوران جوانی بهتر میتوانند مفاهیم قرآن را فرابگیرند و آن را در زندگی پیاده کنند پس انس با قرآن در دوران جوانی قطعا اثرگذارتر است و بدون شک هر کسی در هر سنی با قرآن مانوس شود، به هر شکلی که باشد یا روخوانی، یا روانخوانی همراه با معنی یا ترجمه و تفسیر، همه و همه سبب میشود تا فرد قرآنی شود و هر فردی به هر اندازه از قرآن و آموزههای قرآنی برداشت کند، مفید است.

قرآن، آرامشبخش زندگی است
حجت الاسلام حسین فلاحی اصل کارشناس مسائل دینی اظهارداشت: رمضان و قرآن با هم هماهنگ هستند، وقتی قرآن ماه رمضان را معرفی میکند نشان میدهد که یک هماهنگی و همدلی بین قرآن و این ماه پر خیر و برکت وجود دارد، البته عظمت رمضان در شبهای قدر است که این شبها قلب رمضان بوده چرا که قرآن در این شب نازل شده است.
وی افزود: در مهمانیها معمولا رسم است که از مهمان با انواعی از خوراکی پذیرایی میشود ولی میبینیم در ماه خدا محدودیتهایی قائل شده که گویی میخواهد انسان را از وابستگی و تعلقات دنیوی دور کند به سمت و سوی سعادت هدایت نماید، در واقع ماه رمضان انسان را به سمت آرامش میبرد و اعمال و عبادتهایی که در این ماه مشخص شده سبب میشود تا فرد بهتر بتواند عظمت الهی را درک نماید.
کارشناس مسائل دینی بیان کرد: در واقع انسان منهای معنویت، دائما در حال استرس و اضطراب است و اگر کسی تمام جهتهایش به این سمت باشد دچار مشکلات میشود و تنها جایی که انسان را به آرمش میرساند توجه به دین خدا و قرآن است(الا بذکرالله تطمئن القلوب) همانا دلها با نام و یاد خدا آرامش میگیرد.
توجه به قرآن در مسیر زندگی، انسان را از خطا و انحطاط بازمیدارد
حجت الاسلام فلاحی اصل تصریح کرد: وقتی انسان به سمت و سوی دین خدا و قرآن میرود میتواند همه گمشدههای زندگی خود را پیدا نماید و به آرامش و کمال برسد بهطوریکه عمل به آیههای قرآن و توجه به آن در مسیر زندگی میتواند انسان را از خطا و انحطاط بازدارد و در نهایت انسان در یک زندگی سالم و آرامش در مسیر خداپرستی به راه خود ادامه دهد.
وی خاطرنشان کرد: قرآن مراتبی دارد و هر کسی به هر اندازهای که در توان دارد میتواند از مفاهیم و مطالب آن برداشت کند ولی هر کسی با کتاب خدا مانوس شد با نور قرآن و حرکت در مسیر دین خدا میتواند به مراتب بالایی از دینداری برسد.
کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه فطرت جوانان پاک بوده و گرایش زیادی به سمت معنویت دارند، گفت: برای اینکه فرد از سن کودکی و نوجوانی بتواند با قرآن انس داشته باشد، نباید از اقدامات سختگیرانه استفاده کرد بلکه باید جاذبههای آن را برای نوجوان فراهم کرد تا با میل و رغب و با انگیزه بالا برای انس با قرآن اقدام کند.
حجت الاسلام فلاحی اصل افزود: لازم است که جهتهای قرآن به خوبی تبیین شود و به مضامین آن توجه کرد، گاهی میبینیم از آیههای قرآن تصاویر سخت و خشنی تعبیر میشود که سبب دوری نوجوان از قرآن میشود در حالی که سراسر قرآن درسهایی از زندگی و مملو از مهر و محبت پروردگار عالم است که باید به خوبی تبیین شود.

قرآن کتاب هدایت بشریت است
عابدین درویشیپور کارشناس دینی اظهارداشت: رمضان، بهار قرآن است که انسانها در این ماه به ضیافت الهی دعوت میشوند، ماهی که به برکت عظمت و جایگاهی که دارد قرآن در آن نازل شد، در واقع قرآن کتابی برای هدایت بشریت است که با عمل به آیهها و آموزههای قرآن میتوان در مسیر سعادت قرار گرفت.
وی افزود: به طور مثال، شفا با درمان فرق دارد. وقتی کسی بیمار است به طبیب مراجعه میکند و درمان میشود ولی شفا چیزی است که بر اثر ارتباط بین انسان با خالق هستی رخ میدهد و شفای قرآن این است که هم سلامت ظاهری، هم سلامت باطنی و هم رحمت الهی را به انسان هدیه میدهد.
کارشناس مسائل دینی تصریح کرد: در قرآن آیهای وجود دارد مبنی بر اینکه لازمه شفا گرفتن و به رحمت الهی رسیدن این است که انسان درون پاکی داشته باشد که این پاک بودن انسان فقط با انس با قرآن امکان پذیر است.
درویشی پور بیان کرد: انسانها هرچه بیشتر قرآن بخوانند در روز قیامت به درجه بالاتری دست مییابند چرا که هر آیه قرآن مانند گنجینهای است که انسان باید آن را بازخوانی کند، انسان تا زمانی که متصل به بندگی خداست، از همه مضرات و آسیبهای دنیوی در امان میماند.
اخلاق نیکو در زندگی را باید از قرآن آموخت
وی قرآن را مایه آرامش برشمرد و گفت: اینکه قرآن خواندن و مانوس شدن با قرآن سبب آرامش انسان میشود به دلیل این است که یاد و ذکر خدا آرامشبخش است، در دنیای امروز که پُر از حق و باطل است و شاهد تغییر سبک زندگی و تلاش دشمن برای شکستن مرزهای باور و اعتقادات و همچنین زدودن حیا هستیم، آسیبهایی اجتماعی ایجاد شده که همه این مشکلات با اخلاق برطرف میشود و باید اخلاق را از قرآن یاد گرفت تا بتوان از این آسیبها به دور ماند.
کارشناس مسائل دینی افزود: انسانها اگر میخواهند از آسیبها و مشکلات دنیوی در امان بمانند باید به سوی عقلانیت بروند. در واقع قرآن ما را به تدبر دعوت میکند، بخش مهمی از آیات قرآن در مورد سرنوشت و قیامت است و یکی از آثار قرآن این است که وقتی یک فرد گناهی را مرتکب میشود و میخواهد طلب مغفرت کند قرآن میخواند چرا که قرآن خواندن سپر آتش و امان از عذاب الهی میشود.
درویشیپور با تاکید بر اینکه قرآن خواندن، باور به ایمان را تقویت میکند، اظهارداشت: جوانان دقت داشته باشند هر زمانی که اعتقادات و باورها تزلزل پیدا کرد باید با ذکر و یاد خدا آن را جبران کنند چرا که انس با قرآن سبب تقویت ایمان و یکی از راههای رشد بشریت است.
تلاوت قرآن، انسان را از لغزش در آسیبها نگه میدارد
وی با بیان اینکه کسانی که سواد قرآن خواندن را ندارند چه باید کنند، گفت: این افراد میتوانند قرآن را نگاه کنند و ورق بزنند حتی اگر کسی به خوبی نمیتواند قرآن را تلاوت کند ولی به نیت خواندن قرآن را در دست دارد، روایت شده که فرشتهای کنار او قرار میگیرد تا اشتباهاتش درست شود.
کارشناس مسائل دینی افزود: بهترین پیامی که خدا به انسان میدهد، سلام است و عصاره این ماه، شبهای قدر است که در آیه ویژه شب قدر این سلام را مشاهده میکنیم و هرچه تلاوت قرآن بیشتر باشد خانهها نورانیتر میشوند.
وی با اشاره به اینکه در خانهای که بیشتر قرآن خوانده میشود، آسیبهای اجتماعی کمتر است، عنوان کرد: ثابت شده هرچه اعضای خانواده با قرآن مانوس شوند، آسیبهای آن خانواده کمتر است و اگر میخواهیم ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی را کم کنیم باید به سمت و سوی خدا برویم چرا که قرآن سنگر و پناه ما است.

قرآن، کتابی برای هدایت بشریت است
حجت الاسلام هادی سهرابی کارشناس مسائل دینی اظهارداشت: نزول قرآن در ماه رمضان نشان دهنده یک عظمت است و از طرفی قرآن، کتاب هدایت است و هر کسی خود را در معرض قرآن قرار داد هدایت یافته است.
وی افزود: انس با قرآن در دوره جوانی با سنین دیگر متفاوت است و پاکدامنی، تقوا و عمل جوانان موضوعاتی است که مورد اشاره قرار گرفته است، در واقع کسی که در جوانی توفیق بندگی و پاکی را داشته باشد، این شیوه انبیاء است.
کارشناس مسائل دینی بیان کرد: رمضان فرصت مناسبی برای مانوس شدن بیشتر با قرآن است و با توجه به اینکه قرآن برای هدایت بشر است، خدا این کتاب را فرستاد تا افراد بتوانند سعادت دنیا و آخرت را با هم داشته باشند و هر کسی ارتباط بیشتری با قرآن گرفت و از آموزههای قرآنی برداشت کرد قطعا به همان اندازه هم میتواند توفیق از زندگی دنیوی و اخروی داشته باشد.
تفکر و تدبر، ارمغان انس با قرآن است
حجت الاسلام سهرابی بیان کرد: در ابتدای سوره بقره آمده است که این کتاب برای هدایت اهل تقوا فرستاده شد بنابراین هرچه تقوای انسانها بیشتر باشد، بیشتر میتوانند از قرآن بهره بگیرند و قرآن کتابی است که پاسخگوی همه نیازهای اعتقادی، مذهبی، اخلاقی، فقهی و سایر موارد است و کسی که میخواهد مسیر سعادت را بپیماید باید با قرآن مانوس باشد.
وی بیان کرد: انس با قرآن جنبههای مختلفی دارد، برخی افراد به صورت تلاوت ارتباط میگیرند، برخی به قرآن گوش میدهند، برخی اهل تفسیر قرآن هستند ولی بالاتر از همه این موارد چیزی است انسان را به تفکر وادارد چرا که ۳۰۰ آیه در مورد تدبر و تفکر در قرآن است و این همه ارتباط با قرآن باید به تفکر و تدبر در قرآن برسد و آنچه که میتواند انسان را به مسیر درست هدایت کند این است که ارتباط با قرآن را جهتدهی کند تا منشاء شود برای تامل، تفکر و تدبر که مسیر هدایت را نشان میدهد.
انتهایپیام/
Tuesday, 6 June , 2023