اجرای عملیات آبخیزداری در کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی بسیار اثرگذار است به طوریکه در بارش‌های هفته گذشته در استان، شاهد نفوذ 20 میلیون مترمکعب تغذیه سیلاب به سفره‌های زیرزمینی استان بودیم.

به گزارش سفیرافلاک، فروردین سال ۹۸ بر اثر سیل در لرستان، خسارت‌های سنگینی در بخش‌های مختلف وارد شد، خسارت‌هایی که شاید هنوز اثر آسیب را بتوان در چهره برخی از قسمت‌ها مشاهده کرد اما بخشی از این موضوع به پروژه‌های آبخیزداری برمی‌گردد که اگر عملیات آبخیزداری انجام می‌شد شاهد گستردگی سیل ویرانگر نبودیم.

یکی از مهمترین اهداف پروژه‌های آبخیزداری، کنترل سیلاب است که اجرای این عملیات علاوه بر مهار سیل می‌تواند در بخش‌های دیگری از جمله جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و بهبود شرایط زیست محیطی موثر باشد.

وقتی جنگل‌ها و مراتع از بین بروند، سبب می‌شود تا آب به سرعت بر روی زمین جاری ­شود و شاهد سیل‌های عظیم خواهیم بود که ممکن است خسارت جانی و مالی زیادی را به دنبال داشته باشد.

۵۴۷ نقطه سیل‌خیز در سطح استان وجود دارد

مجید سپهوند معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: از کل مساحت استان، هزار و ۲۰۰ هکتار در حوزه آبریز سد دز و بیش از هزار و ۶۰۰ هکتار در حوزه آبریز سد کرخه است، همچنین از کل مساحت استان کمتر از ۴۰ هزار هکتار در حوزه آبریز گلپایگان واقع شده است.

وی افزود: بیش از ۵۴۷ نقطه سیل‌خیز در سطح استان وجود دارد که اکثرا در بخش پاپی خرم‌آباد و بخش‌های زز و ماهرو و بختیاری الیگودرز، مناطق جنوبی دورود، بخش‌هایی از شهرستان داولی است که شدت فرسایش زیاد و در حد  بحرانی قرار دارند.

اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در سطح ۶۲۰ هزار هکتار

معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان تصریح کرد: در محدوده آبریز سد کرخه نیز، مناطق جنوبی شهرستان سلسله و دلفان، مناطق غربی چگنی و شرقی خرم‌آباد، غربی و جنوب شرقی کوهدشت جمعا به مساحت هزار و ۱۰۰ هکتار در این محدوده دارای شدت سیل‌خیزی و فرسایش متوسط تا زیاد قرار دارند که فرسایش در این مناطق به علت تغییر کاربری اراضی و شدت اجرای پروژه‌های عمرانی از رده متوسط به زیاد در حال تغییر است.

وی بیان کرد: از مجموع مساحت استان، اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری و پخش سیلاب در استان در سطح ۶۲۰ هزار هکتار انجام گرفته است که حجم عملیات کنترل فرسایش، سیل و رسوب معادل ۲۰۰ میلیون مترمکعب است که عملیات مذکور سال‌جاری اثرات موثری در کنترل سیل و رسوب در بارش‌های اخیر داشته است که سهم عملیات آبخیزداری و آبخوانداری از بارش بارندگی سامانه اخیر به ترتیب ۳۹٫۲ و ۳۵٫۸ میلیمتر بوده است و ذخیره سازی ۲۰۰ میلیون مترمکعب از حجم رواناب ایجاد شده را دارند.

حجم بارش‌ها نسبت به سال قبل ۲ برابر شد

معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان اینکه این حجم سازه‌ها حداقل نفوذ ۲۰ میلیون مترمکعب تغذیه، سیلاب به سفره‌های زیرزمینی شده است، گفت: با وجود اینکه بارش‌ها در استان بیش از ۶۳٫۷ میلیمتر بوده و نسبت به سال قبل حدود دو برابر افزایش داشته، اما تمهیدات اندیشیده شده و اجرا عملیات‌های مختلف، بند خاکی، پخش سیلاب، بندهای سنگی ملاتی، سنگی کابیونی، بیومکانیکی، سکوبندی و چاله‌های فلسی و سطح آبگیرسبب شد تا خوشبختانه هیچگونه خسارتی به مناطقی که در بالادست آن، عملیات آبخیزداری انجام شده است، وارد نشود.

سپهوند تصریح کرد: مناسب‌ترین زمان اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری در استان اوایل خرداد تا اواسط مهر تا قبل از آغاز بارش‌ها است که این پروژه‌ها می‌تواند از وقوع سیلاب‌های احتمالی جلوگیری و در کاهش شدت فرسایش اثرگذار باشد.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۲۲ پروژه آبخیزداری با اعتباری بالغ‌بر هزار و ۱۸۰ میلیارد ریال در دستور کار قرار گرفت، افزود: تعدادی از این پروژه‌ها در حال اجرا و مرحله عقد قرارداد بوده و تاکنون هفت پروژه اجرا شده و ۱۲ پروژه در حال اجرا می‌باشد.

اجرای ۲۴ پروژه آبخیزداری در لرستان

معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان اظهارداشت: در مجموع ۲۴ پروژه در نقاط مختلف استان در حال اجرا است که پیشرفت آنها بین ۶۰ تا ۹۹ درصد است و ۱۱ پروژه استانی هم در حال سپری کردن مرحله کمیسیون معاملات هستند که اکثر پروژه‌های آبخیزداری در سطح استان در حال اجرا می‌باشند و در سال‌جاری نیزدو پروژه انتخاب پیمانکار انجام گرفته است.

سپهوند با اشاره به بارش‌های هفته گذشته در استان، عنوان کرد: حجم بارش چند روز گذشته بیش از ۱٫۸ میلیارد مترمکعب در سطح استان بوده که ۲۳ درصد آن توسط پوشش گیاهی و سازه‌های آبخیزداری و آبخوانداری منابع طبیعی کنترل شده و بخشی از آن به سفره‌های زیرزمینی نفوذ یافته که باعث افزایش آب چشمه‌ها و قنوات استان شد و مابقی آن در آبراهه‌های فصلی و دائمی از دسترس استان لرستان خارج گردید.

انتهای پیام/