به گزارش سفیرافلاک، استان لرستان در بخش کشاورزی و زیربخشهای آن دارای ظرفیتهای غنی است که با مدیریت و استفاده صحیح از این ظرفیتها و همچنین ارائه آموزشهای لازم به بهرهبرداران، میتوان تحول مطلوبی در زمینه اشتغال ایجاد کرد.
آنچه مسلم است با ورود علم و تکنولوژی کار در عرصه کشاورزی هموارتر شده است اما به کارگیری ایده و الگوهای نوین نیز میتواند رونق بسزایی به این عرصه ببخشد. در ادامه با وحید بیرانوندی جوان نخبه لرستانی و کارشناس آبخیزداری به گفتگو پرداختیم تا یکی دیگر از طرحهای خود را در زمینه بهبود وضعیت اشتغال در بخش کشاورزی و منابع طبیعی مطرح کند.
شما در مصاحبه امروز چه راهکاری در راستای کاهش بیکاری و افزایش درآمد خانوادهها دارید؟
بیرانوندی: در واقع امروز قصدم این بود که با توجه به ظرفیتهای استان، نیاز به اشتغال برای جوانان دیارم و ایجاد درآمد بالا برای خانوادهها از طرحی صحبت کنم که بهتنهایی با آن بخش زیادی از این مشکلات را میتوانست برطرف کند ولی با توجه به مشکل اصلی این روزهای مردم ما که در کنار اشتغال جوانان تهیه نهادهایی دامی با قیمت مناسب هست، میخواهم از روشی برای تولید زیاد گوشت صحبت کنم که نهتنها باعث اشتغال کلان و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی میشود، بلکه زحمت دامدار را کم و هزینه مردم را برای تهیه این سبد مورد نیاز کاهش میدهد.
اینکه تدبیری برای افزایش اشتغال، جلوگیری از تخریب محیطزیست، افزایش درآمد مردم شود، بینظیر است. پس بفرمایید شما چه طرحی و شیوهای مد نظر شماست که میتواند منجر به مدیریت مناسب در راستای مطالب اشاره شده شود باشد؟
بیرانوندی: بله در صورتی که مدیریت در سطح استان به شکلی باشد که شغل برای جوانان ایجاد، خسارت وارد شده به منابع طبیعی تنزل، زحمت دامدار کاهش و توان خرید مردم افزایش یابد. یعنی مدیریت پیروزمندانه، در کشور سوئد و به تقلید از آن در بخشهای از استان سمنان به دنبال آموزشهای صورت گرفته از سوی نهادهای ترویجی مربوطه اقدام به تولید نهادهای دامی در محیطهای کوچک ۱۲ متر مربعی برای ۱۰۰ رأس گوسفند برای یک هفته شد که نتایج سود بخشی را در پی داشته با این کار میتوان به مدیریت برد برد که هم دامدار به سود خودش برسد و هم مردم توان خریدشان افزایش یابد دست پیدا کنیم.
در ارتباط با محیطهای ۱۲ متری و این حجم از تولید چه توضیحی تکمیلی دارید؟
بیرانوندی: یکی از اهدافی که در این الگو در نظر داریم، افزایش تولید در راستای برابری عرضه و تقاضا در جهت کاهش هزینهها با انجام هزینه اولیه بسیار جزئی در مقابل خساراتی که دامپروری غیر اصولی برای منابع طبیعی بهدنبال دارد، است که این هزینه را میتوان در چارچوب پیشگیری بهتر از درمان است مطرح کرد.
با توجه به مطالعات بیشماری که در داخل کشور برای مناطق کوهستانی به صورت مقاله و طرح نگارش شده و در اکثر آنها به تخریب بیش از ۵۰ درصدی محیطزیست به دلیل فعالیتهای غیر اصولی دامپروری اشاره شده، به نظر میرسد، مدیریت صحیحی در این زمینه انجام نگرفته است.
اقدامات در این الگو و طرح بهصورتی است که با ایجاد یک چاردیواری و ایجاد قفسههایی مانند سالنهای تولید قارچ، بذر یونجه یا هر نهادهای که مورد نیاز دام است را به صورت سبزهای که در ایام عید با تغییرات جزئی که خانوادهها برای سفر عید تهیه میکنند، آماده کرد. در این شرایط با ایجاد محیطی مناسب از لحاظ نوری، گرمایشی، سرمایشی و … نهاد مورد نیاز را به بهترین شکل و کمترین زمان و هزینهای که یک بار برای همیشه صورت میگیرد، تولید میکنیم که این امر موجب افزایش میزان گوشت قرمز با هزینه کم و کاهش رقابت برای تهیه گوشت قرمز و سفید شده، در این صورت گوشت سفید نیز ارزانتر از هر زمانی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
طرح شما چه کمکی به دامداران برای تأمین نهادهای غذایی دامهایشان و بر زندگی مردم خواهد داشت؟
بیرانوندی: امروزه با افزایش قیمت نهادههای دامی نه تنها باید به فکر راهکاری برای تأمین خوراک مورد نیاز دام با قیمت مناسب بود بلکه با ایجاد تمهیدات مناسب در حفظ منابع طبیعی فرصت افزایش تولید برای دامدار را ایجاد و با جلوگیری از کوچک شدن سفره مردم با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی جامعه به طور ویژه به فکر مردم بود.
از آنجایی که شغل اصلی مردم روستایی لرستان دامپروری و کشاورزی است، امروز متاسفانه به دلیل افزایش قیمت دام و ضعف بخش ترویج در آموزش اصولی اکثر مردم به سمت کشاورزی ناکارآمد رفته و زمینهای خود را زیر کشت محصولات ارزان و آبدوستی همچون گندم و جو، سیب زمینی و هندوانه برده که سود آنچنانی برای کشاورزان ندارند که این امر نه تنها شرایط را برای بهبود وضعیت معیشت مردم ایجاد نکرده بلکه با وجود داشتن رتبه سوم در میزان بارشها در کشور به سمت کمبود آب نیز سوق داده میشود.
از این رو به نظر میرسد تنها راهکاری که در این برهه زمانی میتواند چه از لحاظ حفظ داشتههایمان که همان منابع طبیعی است ما را در این نسل و نسلهای آینده کمک کند چیزی جزء تغییر در رویکردهای اشتباه گذشته نیست که این امر بدون استفاده از دانش روز جوانان و حمایت مالی از سوی سازمانهای مربوطه غیر ممکن خواهد بود.
از دیدگاه شما بخش ترویج جهاد کشاورزی چه کمکی میتواند به مردم و دامپروران بکند؟
بیرانوندی: اگر میزان تهیه نهادهای دامی ما با کمترین آسیب به منابع طبیعی افزایش پیدا کند نه تنها فرصت ایجاد اشتغالهای مختلف با دادن وامهای بلاعوض و یا کم سود به وسیله دستگاههای دولتی مربوطه که در حال صرف هزینه برای بهبود شرایط هستند، برای مردم ایجاد میشود بلکه منابع طبیعی به سوی کلیماکس خود حرکت میکند و هر ساله نیاز به صرف هزینههای کلان در جهت بهبود شرایط بد به وجود آمده نخواهیم بود.
در این صورت با افزایش تولید دام، گوشت مورد نیاز مردم در داخل کشور تأمین و میزان صادرات افزایش مییابد که این امر نه تنها سفر مردم را رنگارنگتر، ورود ارز به کشور را از طریق صادرات دام افزایش و قیمت خیلی از محصولات کاهش پیدا میکند بلکه دیگر دلیلی برای بهانه آوردن در افزایش قیمت نهادهها و به طبع افزایش محصولات دامی وجود نخواهد داشت.
در حال حاضر دامداری یکی از پر درآمدترین شغلها در جهان محسوب میشود به طوری که در کشور کانادا به طور متوسط درآمد بالای ۷۲۰ میلیون تومانی در هر ماه از این شغل نصیب کارکنان در این حیطه میشود، حال شما حساب کنید فردی که صاحب این دامهاست چه سودی به دست میآورد. با این همه تفاسیر من نمیخواهم بگویم مردم ما با وجود شرایط آرمانی در وجود ظرفیتهای مختلف دنبال این درآمدهای هنگفت هستند ولی حداقل با کمک مسئولان ذیربط میتوانند شرایط را برای یک زندگی حداقلی داشته باشند.
به عنوان صحبت پایانی اگر صحبتی دارید بفرمائید؟
بیرانوندی: برای مصاحبه امروز با وجود اینکه بنده از قبل خودم را برای تشریح یک طرح در سطح بینالمللی با توجه به ظرفیتهای استان با ایجاد اشتغال چند هزار نفری با درآمدهای خیلی بالا آماده کرده بودم ولی تغییر قیمتهای هر روزه و کوچک شدن سبد زندگی مردم باعث شد، امروز به تفسیر سادهترین راه حل که نه نیاز به هزینه آنچنانی و نه زمان طولانی دارد، بپردازم تا مردم ببیند که واقعاً استان لرستان سرشار از ظرفیت و فرصت است تا در کوتاهترین زمان شرایط را برای خودشان به کمک مسئولن خدمتگذار واقعی تغییر دهند.
انتهای پیام/
Saturday, 3 June , 2023