موزه‌ها، گشت و گذری به دوران کهن است و می‌توان در موزه‌ها یادگارهای گذشتگان که گنجینه‌هایی تاریخی است را مشاهده کرد.

به گزارش سفیرافلاک، موزه‌ها مکانی برای انتقال فرهنگ و تمدن سرزمین است که در ویترین موزه‌ها، اشیاء تاریخی و هنری در معرض دید علاقمندان قرار می‌گیرد، در موزه‌ها می‌توان به راحتی نوع زندگی مردمان گذشته را نگاه کرد که چگونه با ابزارهایی ساده و با هنر دستان خود، لوازم زندگی و کار را مهیا کرده‌اند.

تاریخ و تمدن را یکجا می‌توان در موزه‌های تاریخی مشاهده کرد که مردمان گذشته هر دیار این آثار را چگونه تهیه کرده‌اند و امروزه نسل جدید با دیدن اشیاء تاریخی در موزه‌ها، گشتی در تاریخ و فرهنگ زده و هر یک از این آثار را به دقت مشاهده می‌نمایند.

۲۸ اردیبهشت ماه به عنوان روز موزه و میراث فرهنگی نامگذاری شده و فرصتی است تا با نگاهی عمیق تاریخ و فرهنگ را بررسی کرد از همین رو امروز بازدید از همه موزه‌ها در سراسر کشور رایگان است تا همه مردم بتوانند در این روز بیشتر با اشیاء تاریخی، نسخ خطی و سایر میراث و یادگارهای گذشتگان آشنا شوند.

در استان لرستان شش موزه مردم شناسی، باستان شناسی، صنایع دستی، فرهنگ و نسخ وجود دارد که امروزه به عنوان یکی از جاذبه‌های پرطرفدار برای گردشگران واقع شده است.

موزه مردم شناسی خرم‌آباد، اوج تاریخ و تمدن

یکی از موزه‌های استان لرستان که هرساله میزبان بسیاری از گردشگران است، موزه مردم شناسی در قلعه تاریخی فلک‌الافلاک است، در این موزه آداب و رسوم مردمان لرستان در چندین بخش به نمایش گذاشته شده است به طوری که مراسم شادی و سوگواری دقیقا با همان آداب و رسوم و با استفاده از ابزار موسیقی نشان داده می‌شود.

جشن و شادی و همچنین غم و اندوه با سازهای بسیار سنتی و قدیمی در این موزه به نمایش گذاشته شده که یکی از پرطرفدارترین بخش‌های موزه استان است به طوری که هر گردشگری می‌تواند فرهنگ و آئین‌های سنتی مردمان این خطه را مشاهده کند.

در قسمتی دیگر از موزه مردم شناسی لرستان، ابزاهای دست‌سازی که در گذشته برای کار کشاورزی و یا فعالیت‌های روزمره به کار می‌رفته را به نمایش گذاشته‌اند، گیوه‌دوزی، خراطی، کشاورزی، سراجی، قالی بافی، جاجیم بافی، موتابی، آسیاب آبی و دستی، هاون و ابزار آهنگری نیز وجود دارد.

با توجه به اینکه موسیقی لرستان از اصالت برخوردار است از همین رو بخشی از موزه، به سازهای قدیمی اختصاص یافته به طوری که سازهای مراسم شادی و عروسی و یا مراسم غم و سوگواری مانند کمانچه، تنبک، سرنا و دهل وجود دارد.

موزه باستان شناسی، سفر به تاریخ

یکی دیگر از موزه‌های استان در قلعه فلک افلاک قرار دارد، این موزه باستان شناسی در واقع نمایانگر اشیاء تاریخی و بسیار کهن از دیار لرستان است که بیشتر شامل مفرغ‌ها و اشیایی است که از غار کلماکره کشف شده است.

مفرغ‌ها و اشیای تاریخی در این بخش از موزه به قدری تماشایی و زیبا است که بسیاری از بازدیدکنندگان در هنگام بازدید از قلعه فلک‌الافلاک حتما سری هم به موزه باستان‌شناسی می‌زنند.

نمایی از زندگی عشایری در موزه مردم شناسی نورآباد

در موزه مردم شناسی نورآباد، زندگی عشایر که شامل سیاه‌چادر، کوچ و صنایع دستی است در معرض دید قرار گرفته است، علاوه بر این نیز اقلام فرهنگی به نمایش گذاشته شده است.

در این موزه آداب و رسوم عشایر به صورت بسیار هنرمندانه برای بازدید قرار گرفته است، همچنین در این موزه، عکس‌های تاریخی، زیورآلات قدیمی و پوشاک سنتی و محلی این منطقه که قدمت آنها به چندین قرن پیش برمی‌گردد، دیده می‌شود.

موزه تاریخی و صنایع دستی بروجرد

این موزه در مجموعه خانه تاریخی حاج آقا کمال طباطبایی قرار دارد که گردشگران علاوه بر بازدید موزه، می‌توانند از یک بنای تاریخی بسیار قدیمی این شهرستان نیز بازدید کنند.

در موزه بروجرد نسخ خطی، کجاوه، لباس‌های سنتی وجود دارد و آنچه بیشتر از همه مشهود است صنایعی است که با فلز و هنر دست هنرمندان تهیه و قلم‌زنی شده است.

در این بخش از موزه انواع سماور، فنجان، قوری، سینی، گلاب پاش و سایر لوازم تزئینی منزل که با ورشو تهیه شده در معرض دید علاقمندان قرار دارد.

موزه مردم شناسی کوهدشت

در این موزه بسیار زیبا، برخی از آئین مردمان به نمایش گذاشته شده که علاوه بر این بخش نیز، لباسها، ابزار کار قدیمی و عکس‌هایی وجود دارد، همچنین کوچ عشایر در این بخش از موزه مردم شناسی در معرض دید قرار گرفته است.

تاریخ در ویترین موزه الیگودرز

در موزه الیگودرز، مراسم زیبای عروسی عشایری به نمایش گذاشته شده است، همچنین صنایع دستی که ماحصل سرپنجه‌های طلایی بانوان این دیار است، مانند فرش‌بافی دیده می‌شود.

در بخشی از این موزه گورستانی با نماد شیرسنگی ایجاد شده که نهایت تاریخی بودن موزه را نشان می‌دهد البته ظروف قدیمی و سنتی و اشیاء تاریخی هم جلوه‌ای ویژه و خاص به این موزه بخشیده است.

بازدید رایگان از موزه‌های لرستان

زهرا بهاروند معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، با اشاره به روز موزه و میراث فرهنگی اظهارداشت: موزه‌ها، محل نگهداری میراث گذشتگان، آثار ارزشمند و اشیاء باستانی است که به همین مناسبت روز ۲۸ اردیبهشت ماه به عنوان روز موزه و میراث فرهنگی نامگذاری شده و بازدید از موزه‌ها رایگان است.

وی افزود: تجلیل از فعالان میراث فرهنگی، رونمایی از آثار ثبت ملی شده، اجرای برنامه‌های آموزشی ویژه کودکان با هدف آشنایی بیشتر نسل جدید با یادگارهای گذشتگان، ایجاد نمایشگاه عکس و نقاشی در محوطه‌های بناهای تاریخی، نشست‌های تخصصی با انجمن‌های مردم نهاد از مهمترین برنامه های امروز در استان است.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان تصریح کرد: شش موزه مردم شناسی، باستان‌شناسی، فرهنگ و نسخ و صنایع دستی در استان وجود دارد که هر یک از انها نوع زندگی، آداب و رسوم، هنر و فرهنگ گذشتگان را نشان می دهد.

انتهای پیام/