به گزارش سفیرافلاک، یکی از هنرهای اصیل ایرانی هنر قالیبافی است، هنری که با سرپنجههای هنرمندان این رشته صنایع دستی، نقش و نگارهایی بسیار زیبا را بر دار قالی نشان میدهند.
در سالهای گذشته بسیاری از زنان آشنایی زیادی با هنر قالیبافی داشتند به طوری که در گوشه هر خانه، دار قالی خودنمایی میکرد تا در زمانهای فراغت، فرشهایی را بافته و با استفاده از نقشه و یا هنر ذهن خود، تصاویر ناب را با غوغای رنگها بر آن حک میکردند اما به مرور زمان این هنر امروزه از بسیاری منازل رخت بربسته و بیشتر در کارگاههای قالیبافی دیده میشود.
صنعت فرش یکی از صنعتهای مهم صنایع دستی است که توجه به آن میتواند علاوه بر ایجاد اشتغال، در ارزش افزوده و توسعه اقتصادی نیز نقش بسزایی داشته باشد و این مهم مستلزم توجه ویژه به مشکلات قالیبافانی است که این مشکلات آنها را رنج میدهد.
اما در استان لرستان به دلیل شرایطی از جمله رونق دامپروری، پشم و نخ مورد نیاز برای فرش وجود دارد، از سوی دیگر بانوان هنرمندی نیز هستند که میتوانند این نخها را هنرمندانه در تار و پود دارهای قالی قرار دهند و در نهایت اثری زیبا خلق کنند.
امروز جمعی از قالیبافان بروجردی با رافع رئیس مرکز ملی فرش ایران دیداری داشته و در این برنامه قالیبافان مشکلات خود را اعم از بیمه، مواد اولیه و بازار فروش مطرح کردند.

۲۸ درصد بافندگان فرش استان در بروجرد هستند
محمد اصل مرز رئیس صمت بروجرد گفت: در شهرستان بروجرد ۹ هزار و ۶۰۰ بافنده فرش وجود دارد که ۲۸ درصد بافندگان فرش در این شهرستان فعالیت دارند، در این شهرستان هفت کارگاه و یک واحد خانه فرش وجود دارد که سالانه بالغ بر سه هزار و ۷۶۸ متر مربع فرش بافته میشود.
وی افزود: در سال گذشته ۹۹۷ فقره مجوز مشاغل خانگی مستقل و ۱۴۸ فقره مجوز مشاغل خانگی پشتیبان صادر شده است.
رئیس صمت بروجرد تصریح کرد: استان لرستان دارای توانمندیهایی از جمله سه هزار تن تولید پشم گوسفندی، ۱۱ میلیون راس دام پشمی، ۶ نسخه نقشه احیاء شده فرش لری و خوشه فرش است.

از پشم تا فرش در لرستان
بهمن جعفری مدیر کل صمت لرستان گفت: فرش تنها کالایی است که ایران در بازارهای جهانی، رتبه برتر را دارد اما در استان مشکلاتی مانند نداشتن سرمایه و بیمه وجود دارد که با رفع آنها میتوان شاهد اتفاقات خوبی در صنعت فرش بود.
وی افزود: امکان زنجیره ارزش و تولید در استان وجود دارد که از پشم تا فرش در استان تولید گردد و با توجه به اقداماتی که از قبل صورت گرفته، میطلبد که اقدامات موثری جهت حفظ این صنعت انجام شود.
مدیر کل صمت لرستان تصریح کرد: یکی از درخواستهای مهم برای رونق در صنعت فرش استان این است که مبلغی از محل کمکهای فنی اعتباری برای کارگاههای فعال اختصاص داده شود چرا که در حال حاضر بیش از ۵۰ کارگاه در حوزه فرش فعال هستند.
جعفری با اشاره به بیمه قالیبافان بیان کرد: همچنین انتظار میرود که سهمیه بالای ۱۰ هزار نفری بیمه به تامین اجتماعی اختصاص داده شود و یک میلیارد تومان هم برای برگزاری کارگاههای آموزشی لحاظ شود.
وی با تاکید بر این که صادرات در صنعت فرش نقش مهمی دارد گفت: تقویت صادرات، تامین مواد اولیه، تعداد بافندگان و زنجیره مطرح موضوعاتی است که حلقه آخر به بازار برمیگردد و بهترین بازار با رویکرد صادرات است و انتظار میرود تا از طریق رایزنی با کشورهای هدف، کارگاههای فعال بتوانند محصولات خود را به بازارهای هدف عرضه کنند.

بیمه ۲۴۰۰ نفر طی ۲ سال
فرحناز رافع رئیس مرکز ملی فرش ایران افزود: از سال ۹۸ قرار شد به ازای حذف هر دو نفر از فرشبافان به هر دلیلی مانند بازنشستگی، انصراف و یا قطع بیمه، یک نفر جایگزین شود و از سال ۱۴۰۰ تاکنون دو هزار و ۴۰۰ نفر تحت پوشش بیمه قالیبافان قرار گرفتند.
رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به بیمه قالیبافان، تصریح کرد: اگر قالیبافانی که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نیستند، تحت پوشش بیمه عشایر و روستایی قرار نگیرند ممکن است بعدا به دلیل بالا رفتن سن، بیمه نشوند اما اگر تحت پوشش این بیمه قرار گیرند بعد از چند سال میتوانند بیمه خود را تغییر دهند.
استفاده از دانش بنیانها در صنعت فرش
رافع بیان کرد: بیمه قالیبافان به این صورت است که هفت درصد را پرداخت میکنند و با توجه به این که بیمه عشایر و روستایی درمان ندارد، میتوانند از بیمه سلامت استفاده کنند.
وی با بیان اینکه پیشران هنر صنعت فرش، صادرات است گفت: در زمینه صنعت فرش میتوان از دانش بنیانها استفاده کرد چرا که وظیفه پارکها، ایجاد شبکه بازار و توسعه صادارت است.
۳۱ صنعت جانبی فرش وجود دارد
رئیس مرکز ملی فرش ایران خاطر نشان کرد: میطلبد که در بروجرد شرکت دانش بنیان در این زمینه ایجاد گردد و با توجه به ظرفیتی که در شهرستان وجود دارد میتوان یک کارخانه نخریسی در اینجا داشته باشیم.
رافع عنوان کرد: ۳۱ صنعت جانبی فرش وجود دارد و انجمن طراحان فرش نیز در این راستا راهاندازی شود و اگر این انجمنها شکل بگیرد میتوان کمکهایی را در این صنعت انجام داد.
وی بیان کرد: باید بر روی طرحها ارزش افزوده ایجاد کرد چرا که طراحی فرش و داستان سرایی برای آن در قالب طرح، بسیار مهم است البته در این دولت اتفاقات بزرگی برای فرش رخ داد که نمونه آن در توسعه صادارت بوده است.
انتهای پیام/
Sunday, 28 May , 2023