
گنجینهای که دیده نمیشود؛
احیای قناتها راهکار عبور از تنش آبی
با توجه به کاهش بارندگیها، احیای قناتها راهکار عبور از تنش آبی است و نقش مهمی در تامین آب دارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، از دیرباز تاکنون قناتها به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین آب محسوب شده و به دلیل ماهیت فنی که دارند، در روستاها نقش مهمی برای تامین آب شرب و یا کشاورزی داشتهاند اما متاسفانه طی سالهای اخیر و با گسترش خشکسالی، حیات قناتها به خطر افتاده است و بهرهبرداری بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی، قناتها را با مشکلات عدیدهای همراه کرده است.
تخریب قناتها سبب از بین رفتن اراضی کشاورزی و خاک حاصلخیز میشود از همین رو احیا و یا بازسازی این قناتها در شرایطی که خشکسالی یک تهدید جدی است، میتواند نقش مهمی در عبور از این بحران و تنش کمآبی داشته باشد.
طبق گفته استاندار لرستان، خرمآباد، بروجرد، ازنا، الیگودرز و دورود با تنش آبی روبهرو هستند که لازم است از هماکنون برای جلوگیری از بحران آب در فصل گرم سال اقداماتی در دستور کار قرار گیرد و پروژههایی تعریف شود تا این تنش را به حداقل برساند.
این در حالیست که پائیز و زمستان شاهد کاهش بارندگی بودیم و امید میرود در روزهای باقیمانده از فصل بهار، بارشهایی رخ دهد که از بحران کمآبی جلوگیری نماید.
دبی قناتها ۲۰ درصد کاهش یافت
رحیم الوندفر مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: در استان لرستان یکهزار و ۷۸۰ رشته قنات وجود دارد که بیشترین تعداد قناتها در کل استان مربوط به شهرستان بروجرد است که طول کل قناتها نیز ۵۵۹ کیلومتر است.
وی افزود: حجم تخلیه سالانه قناتها در استان ۶۲ میلیون مترمکعب است و هرچه میزان بارشها کمتر باشد، سطح سفرههای آب زیرزمینی کمتر میشود و به دنبال آن آبدهی قنات هم کاهش مییابد که امسال حدود ۲۰ درصد کاهش دبی داشتیم.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: در راستای احیا و بازسازی قناتها، هر ساله از اعتبارات ملی و استانی استفاده میشود تا بخشی از آنها احیا شود که اگر قناتها احیا شوند، خشک نخواهند شد از همین رو جهاد کشاورزی با همه توان به دنبال احیای قناتهاست.
الوندفر بیان کرد: برهمین اساس طی دو سال اخیر حدود ۸۰ رشته قنات در استان لرستان با استفاده از اعتبارات ملی و استانی احیا و بازسازی شدند و علاوه بر این نیز ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای احیای قناتها تخصیص یافته تا بتوانیم اقدامات موثری در این زمینه انجام دهیم.
وی یادآور شد: در مجموع از سطح قناتها به دلیل کاهش بارندگیها کاسته شده و پیشنهاد شد که در بالادست قناتها، اقدام به اجرای طرحهای آبخیزداری کنند که نقش مهمی در حیات قنات دارد.
افت سطح آبهای زیرزمینی در استان
داریوش حسننژاد مدیر امور آب منطقهای لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» با اشاره به آخرین وضعیت سدهای استان، اظهار داشت: حجم مخازن سدهای استان ۲۰۸ میلیون مترمکعب است، حجم آب سدها در سال گذشته بیش از ۸۶ میلیون مترمکعب بوده و امسال این رقم به ۶۵ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی افزود: هماکنون ۳۱ درصد مخازن پُر است که نسبت به سال گذشته با کاهش ۲۴ درصدی همراه است که با توجه به کاهش بارندگیها در سال زراعی جاری، آب مخازن سدها کاهش یافته از همین رو مدیریت مصرف آب بهخصوص با گرمشدن هوا الزامی است.
امور آب منطقهای لرستان با اشاره به وضعیت چشمهها، گفت: براساس آماربرداری آبهای زیرزمینی توسط یکهزار و ۲۲۱ چشمه با خروجی سالانه حدود ۹۰۲ میلیون مترمکعب و یکهزار و ۶۶۳ رشته قنات با خروجی سالانه ۸۰ میلیون مترمکعب و چاههای بهرهبرداری، حدود ۷۰۲ میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی در سال تخلیه میشود.
حسننژاد بیان کرد: سطح آبهای زیرزمینی استان در بلندمدت منتهی به سال گذشته حدود ۵.۵ متر افت و کسری مخزن حدود ۵۰۳ میلیون مترمکعب بوده است که معادل افت سالانه حدود ۱۹ سانتیمتر است که نشاندهنده روند کاهشی منابع آب زیرزمینی در استان است.
وی عنوان کرد: بیشترین افت سطح آب زیرزمینی در بلندمدت مربوط به کوهدشت، ازنا و الیگودرز است و در حال حاضر کمترین حجم بارندگی مربوط به رومشکان و کوهدشت و بیشترین حجم بارندگی مربوط به الشتر بوده است که متوسط دبی رودخانههای استان در اسفندماه سال گذشته ۳۸ درصد نسبت به مدت مشابه با کاهش همراه بوده است.
مدیر امور آب منطقهای لرستان یادآور شد: میانگین دبی چشمههای انتخابی استان در اسفندسال گذشته ۲۰۸ لیتر بر ثانیه بوده که نسبت به مدت مشابه قبل ۲۱ درصد و نسبت به بلندمدت ۴۵ درصد کاهش یافته است.
بارندگیها نسبت به بلندمدت ۲۷ درصد کاهش یافته است
زینب اکبری کارشناس هواشناسی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» گفت: میزان بارشها در سال زراعی در استان حدود ۳۰۸ میلیمتر بوده که نسبت به سال زراعی گذشته ۲۰ درصد و نسبت به بلندمدت ۲۷ درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به پیشبینی وضعیت بارشها در فصل بهار، افزود: انتظار داریم بارشهای بهاری نه فقط در استان لرستان بلکه در بسیاری از استانها نرمال و یا نزدیک به نرمال باشند و بارشهای رگباری فصل بهار میتواند سبب تشکیل رواناب شود که نقش مهمی در جبران کاهش بارندگی دارد.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!