حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1403/10/06 شمسی | 2024/12/26 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سفیر افلاک | safireaflak هستید؟
نخستین سکونتگاه بشر در انتظار ثبت جهانی
سفیرافلاک گزارش می‌دهد؛

نخستین سکونتگاه بشر در انتظار ثبت جهانی

ثبت جهانی دره ۵۴ هزار ساله خرم‌آباد، جهش و تحولی بزرگ در توسعه گردشگری لرستان است که در حال پیگیری و انجام مراحل قرار دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، لرستان به دلیل شرایط جغرافیایی که دارد، دارای آثار بسیار زیادی در حوزه تاریخی و طبیعی است که قدمت برخی از این آثار به هزاران سال قبل برمی‌گردد، آثاری که نه فقط در کشور بلکه در دنیا نظیر ندارد.


بدون شک صنعت گردشگری یکی از موضوعاتی است که طی سال‌های اخیر توانسته در حوزه جذب توریست و اقتصاد منطقه نقش بسیار مهمی داشته باشد و هر ساله شاهدیم که گردشگران خارجی و داخلی از آثار تاریخی و طبیعی استان بازدید می‌کنند.


فلک‌الافلاک یکی از آثار مهم تاریخی خرم‌آباد است که در دوره ساسانیان بنا نهاده شده و به عنوان نمادی از این شهر تاریخی است، اما در میان گذر از تاریخ این شهر دیدنی، شواهد گواه آن است که از حدود ۵۴ هزار سال پیش تاکنون زندگی بشر در این منطقه وجود داشته و در این زمان طولانی تاریخ، بدون هیچ وقفه‌ای زندگی در این بخش رایج بوده است و همین دلیلی شد تا برای ثبت جهانی انتخاب شود.


کمتر جایی دیده می‌شود که زندگی بشر بدون وقفه و در گذر زمان به این قدمت وجود داشته باشد از همین رو از چندی پیش یونسکو برای اینکه این شهر در فهرست جهانی قرار گیرد اقدام نمود و سهمیه‌ای را اختصاص داد.


بدون شک ثبت جهانی آثار تاریخی نقش مهمی در جذب گردشگر و توسعه گردشگری دارد و می‌تواند جهش و تحولی نو در این استان باشد، از همین رو پیگیری‌های زیادی در حال انجام است که گردشگری در این منطقه رونق بیشتری داشته باشد.

مراحل ثبت جهانی دره خرم‌آباد در حال انجام است

 

عطا حسن‌پور مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: دره خرم‌آباد یکی از بزرگ‌ترین آثار تاریخی کشور است که شامل ۱۷ اثر مختلف از جمله هفت غار تاریخی و پناهگاه صخره‌ای، قلعه فلک‌الافلاک، رودخانه، پل‌های تاریخی می‌باشد که این دره منحصربه‌فرد، ۵۴ هزار سال سکونت بشر را از دوران پارینه‌سنگی تاکنون به خود دیده است، از همین رو برای ثبت جهانی انتخاب شده است.


وی افزود: با توجه به قدمت و اهمیت این اثر تاریخی، به عنوان سهمیه ایران برای ثبت جهانی در دستور کار قرار گرفت که از چند ماه پیش تاکنون جلسات و پیگیری‌های زیادی انجام شده تا این اثر تاریخی به ثبت جهانی برسد چرا که ثبت جهانی این اثر، نقش مهمی در اقتصاد و توسعه گردشگری استان دارد.


مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان تصریح کرد: برهمین اساس در شهریورماه امسال بود که ارزیاب یونسکو به استان لرستان سفر کرد تا از نزدیک این اثر تاریخی را مشاهده و بررسی نماید که در این سفر چند روزه از غار کلدر، زیرساخت‌های گردشگری روستای قلعه سنگی، غار قمری، دهکده گردشگری مخمل‌کوه و قلعه تاریخی فلک‌الافلاک و محدوده‌های آن بازدید نمودند.

 


اولین نشست ثبت جهانی دره خرم‌آباد برگزار شد


حسن‌پور عنوان کرد: به دنبال ثبت جهانی این اثر تاریخی، موانع و نواقصی که وجود داشت، با همکاری و پیگیری برطرف گردید و در نهایت، نشست اولیه پرونده ثبت جهانی غارهای پیش از تاریخ و مجموعه فلک‌الافلاک دره خرم‌آباد روز سه‌شنبه ششم آذرماه امسال در فرانسه برگزار شد که این برنامه با هدف شناسایی بهتر و بیشتر این اثر برگزار گردید و آنچه که در مورد این اثر، سوال و یا ابهام وجود داشت، پرسیده شد و جواب‌هایی داده شده است.


وی بیان کرد: در این جلسه مسئولان ایرانی به صورت آنلاین در جلسه شرکت کردند و سوالاتی که بسیار تخصصی بودند و از سوی کارشناسان و متولیان در یونسکو پرسیده شد، پاسخ دادند البته هر نوع نقص و یا اشکالی که مدنظر بود نیز برطرف گردیده است.

نتیجه ثبت جهانی دره خرم‌آباد ۶ ماه آینده مشخص می‌شود 

 

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان عنوان کرد: برهمین اساس جلسات دیگری برگزار خواهد شد و پس از رفع نواقص، نتیجه نهایی ثبت جهانی این اثر در تیرماه سال آینده و در بلغارستان مشخص می‌شود که با ثبت جهانی این اثر می‌توان شاهد جهش در حوزه گردشگری بود.


حسن‌پور یادآور شد: حدود ۶ ماه دیگر نتیجه ثبت جهانی این اثر تاریخی مشخص می‌شود و تاکنون ۲۸ اثر تاریخی کشورمان در فهرست جهانی ثبت شده و دره خرم‌آباد، بیست و نهمین اثری است که اگر توسط کارشناسان تائید گردد، ثبت جهانی خواهد شد.


وی با اشاره به اینکه امسال دو پرونده از استان لرستان برای ثبت جهانی پیگیری شده است، گفت: یکی از این پرونده‌ها مربوط به دره خرم‌آباد و یکی هم روستای گردشگری بیشه است که این دو اثر قابلیت‌ لازم را برای جهانی شدن دارند.


مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان افزود: هر یک از این آثار در نوع خود بی‌نظیر است که روستای بیشه به دلیل قرارگرفتن راه‌آهن در کنار رود و آبشار بسیار ویژه است و مقدمات ثبت جهانی این روستا از سال گذشته شروع شده، به‌طوری که از بین ۲۰۰ روستای کشور، تنها هشت روستا برای ثبت جهانی انتخاب شده که روستای بیشه یکی از همین روستاها است.


حسن‌پور اظهار داشت: در صورتی که این روستا هم ثبت جهانی شود، به عنوان یک ظرفیت گردشگری محسوب می‌شود و گردشگران زیادی را جذب خواهد کرد.


وی خاطرنشان کرد: در استان لرستان بیش از ۵ هزار اثر تاریخی، طبیعی و معنوی وجود دارد که تاکنون ۲ هزار و ۴۷۰ اثر از استان ثبت ملی شده که بیشترین ثبت ملی در حوزه آثار تاریخی است.


انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از