حالت تاریک
  • شنبه, 1404/01/09 شمسی | 2025/03/29 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سفیر افلاک | safireaflak هستید؟
سفیرافلاک گزارش می‌دهد؛

نگاهی به آئین‌های سنتی مردم لرستان در رمضان

نگاهی به آئین‌های سنتی مردم لرستان در رمضان

آئین‌های سنتی مردم لرستان در ماه مبارک رمضان شامل کاسم‌سا، سحری‌خوانی و آئین‌های دیگری است که برخی از آن‌ها همچنان رواج دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، رمضان با آئین‌های سنتی همراه است که در هر منطقه از کشور این آئین‌ها به شکلی برگزار می‌شود، این آئین‌های قدیمی با آداب و رسوم هر منطقه عجین شده است که قرن‌ها و سال‌ها از این آئین‌ها می‌گذرد.

 

اگرچه با گذشت زمان، بسیاری از آئین‌ها کمرنگ شده و یا به فراموشی سپرده شده ولی هنوز هم آداب و رسومی هستند که در بین مردم رواج دارد که یادآور آئین‌های قدیمی است.

 

زیبایی‌های ماه رمضان آنقدر زیاد است که بسیاری از روزه‌داران برای رسیدن روزها و شب‌های پُر از خیر و برکت رمضان، لحظه شماری می‌کنند، مناجات‌های سحرگاهی، شنیدن صدای اذان از گلدسته‌های مساجد در هنگام غروب آفتاب، گستراندن سفره‌های ساده افطار، جمع شدن خانواده همگی از زیبایی‌های این ماه هستند.

 

با نگاهی به آئین‌های سنتی ماه رمضان به خوبی می‌توان فهمید که این آئین‌ها با هدف همدلی و مهربانی بیشتر برگزار شده که مردم لرستان هر ساله مشتاقانه به استقبال این ماه پُر خیر و برکت می‌روند.

 

مردم استان لرستان چند روز قبل از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، منازل خود را نظافت کرده و با خرید مایحتاج مورد نیاز، خود را برای رسیدن ماه رمضان آماده می‌کنند.

 

غذاهای سنتی مردم لرستان در ماه رمضان

در ماه رمضان غذاها و خوراکی‌های مختلفی تهیه می‌شود اما شله زرد، فرنی، حلوا، مسقطی، ترخینه، انواع آش، شامی از جمله خوراکی و غذاهایی است که در زمان افطار مصرف می‌شود.

در این ایام نیز بانوان باسلیقه لرستانی تهیه شده شیرینی برساق برای افطاری را در دستور کار دارند تا به رسم گذشته این شیرینی را همراه با چای مصرف نمایند، این شیرینی با گذشت سال‌های سال اما همچنان طرفداران زیادی دارد و در زمان افطار مصرف می‌شود.

 

حلوای متبرک

همزمان با ایام ماه رمضان و در شب شهادت حضرت علی(ع) حلوای متبرکی تهیه می‌شود که بخشی از آن بین همسایگان تقسیم می‌شود و بخشی در وعده سحری مصرف شده و بخشی از حلوا را در یخچال نگهداری می‌کنند تا در روز عید فطر آن را میل نمایند.

 

مردم لرستان اعتقاد دارند که این حلوا متبرک است و به عنوان یک شیرینی تبرکی در اولین روز از ماه شوال از این حلوا مصرف می‌کنند.

 

کلوخ اندازان، رسمی برای استقبال رمضان در بروجرد

در شهرستان بروجرد قبل از رسیدن ماه رمضان رسمی به نام کلوخ اندازان یا «کلوخ اندازو» برگزار می‌شد که در این رسم اقوام و فامیل به مناسبت استقبال از ماه رمضان دور هم جمع می‌شدند.

 

اگرچه این رسم در گذشته بیشتر دیده می‌شد ولی همچنان در برخی از مناطق دیده می‌شود که به احترام ماه رمضان و عظمتی که این ماه دارد به صورت خانوادگی به استقبال ماه ضیافت الهی می‌رفتند.

 

از دیگر مراسم ویژه ماه رمضان این است که در نزدیک شدن به عید فطر، کسانی که تازه عروس دارند، هدایایی را به همراه خوراکی‌هایی مانند شیرینی و شکلات به منزل عروس می‌برند و امروزه این رسم همچنان پابرجاست.

کاسِم‌سا، رسمی مملو از مهربانی

بهزاد پاکدل کارشناس آئین‌های سنتی لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» اظهارداشت: در استان لرستان آئین‌هایی وجود دارد که مردم لرستان در گذشته این مراسم را بیشتر برگزار می‌کردند ولی به مرور زمان و بنا به شرایط، برخی از این آئین‌ها کمرنگ شده و یا به فراموشی سپرده شده است.

 

وی افزود: یکی از مهم‌ترین آئین‌های سنتی مردم لرستان که هنوز هم به قوت خود باقیست، رسم کاسم‌سا است که در این آئین مردم استان لرستان در شب‌های ماه مبارک رمضان، بخشی از افطاری خود را در ظرفی ریخته و به همسایه می‌دهند.

 

کارشناس آئین‌های سنتی لرستان تصریح کرد: در مقابل این اقدام، همسایه هم کاسه را پس از خالی کردن، از افطاری که خود تهیه کرده است پُر می‌کند و به همسایه می‌دهد که در واقع این آئین نشان از کمک کردن و توجه همسایگان به هم دارد.

 

پاکدل عنوان کرد: مردم لرستان اعتقاد دارند که اجرای این رسم نه تنها برکت را به همراه دارد بلکه در این ماه مهربانی به نوعی نشان دهنده این است که همسایه هوای همسایه را دارد.

سحری خوانی

وی یادآورشد: در گذشته که خبری از ساعت‌های زنگی و موبایل نبود، برای بیدار شدن در هنگام سحر، عده‌ای از هر محله در کوچه و خیابان مردم را با سحری خوانی بیدار می‌کردند.

 

کارشناس آئین‌های سنتی لرستان بیان کرد: این کار را بیشتر افراد مسن در هر محله عهده‌دار بودند که به مرور کمرنگ شده ولی هنوز هم در برخی از مناطق روستایی این رسم برگزار می‌شود، سحری خوانان در این آئین، نواهایی را سر می‌دادند که مردم با شنیدن صدای آن‌ها از زمان سحر و یا افطار مطلع می‌شدند.

 

پاکدل افزود: در زمان‌های گذشته به دلیل اینکه وفور شیرینی‌های ویژه ماه رمضان مانند زولبیا و بامیه وجود نداشت، بانوان لرستانی اقدام به تهیه برساق و نان گِرده می‌کردند که در وعده افطاری این شیرینی بسیار طرفدار داشت.

 

وی عنوان کرد: پخت نان محلی، کلوچه، آش‌های ساده از مهم‌ترین خوراکی‌هایی بود که در زمان‌های گذشته طی ماه رمضان بسیار طبخ می‌شد و امروزه همچنان طبخ برخی از این خوراکی‌ها بین مردم استان لرستان رواج دارد.

 

کارشناس آئین‌های سنتی لرستان اظهارداشت: در زمان‌های گذشته برای افطاری، آش رشته‌ای را درست می‌کردند که همه مواد اولیه این آش توسط خود بانوان تهیه می‌شد، حتی برای رشته‌ای که در آش نیاز بود، خودشان خمیر درست کرده و سپس به صورت رشته‌هایی نازک می‌بریدند و در آش می‌ریختند.

 

پاکدل خاطرنشان کرد: این نوع خوراکی‌ها همچنان در بین برخی از اهالی و مناطق بسیار رونق دارد و باید تلاش کرد تا این آئین‌هایی که از سالیان سال به جا مانده، باز هم ادامه داشته باشد و از فراموشی آن‌ها جلوگیری شود.

 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!