سفیرافلاک گزارش میدهد؛
مبارزه با نابودگر مدیترانهای در انارستان سیاب
طی روزهای اخیر برای نخستینبار یک مگس میوه مدیترانهای که از نوع آفات خطرناک محسوب میشود در باغات تنگ سیاب کوهدشت مشاهده شد و پایشهای لازم جهت مقابله با شیوع آن در حال انجام است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، یکی از مخربترین آفات باغات «مگس میوه مدیترانهای» است که تهدید جدی برای انواع درختان میوه به شمار میآید و از آنجا که این نوع حشره به سرعت تکثیر پیدا میکند، شیوع آن میتواند خسارت اقتصادی هنگفتی روی دست کشاورزان و باغداران بگذارد.
این مگس که یکی از اصلیترین آفات مرکبات به شمار میآید بالهای آن دارای نوارهایی قهوهای و زرد است و میتواند در گونههای مختلف گیاهی لانهگزینی و رشد کند.
با توجه به اثر مخرب شیوع این نوع مگس، همواره پایش درختان، جهت پیشگیری از شیوع آن صورت گرفته است و چون گاهاً باغات استانهای شمالی کشور میزبان این حشره مخرباند و امکان انتقال آن به سایر باغات استانهای دیگر وجود دارد همواره اقداماتی از سوی سازمان جهاد کشاورزی برای مقابله با آن انجام گرفته که اخیراً در یکی از همین پایشها برای نخستینبار مگس میوه مدیترانهای در انارستان تنگ سیاب کوهدشت که یکی از بزرگترین انارستانهای متمرکز ایران به شمار میآید مشاهده شده است.
خطر حمله مگس مدیترانهای به ۲۵۰ گونه گیاهی
کامران پیرزادی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» در رابطه با مشاهده «مگس میوه مدیترانهای» در استان اظهار داشت: روز گذشته یک مگس میوه مدیترانهای در یکی از باغات انارستان تنگ سیاب کوهدشت مشاهده شد، این مگس یکی از آفتهای خطرناک است که میتواند به ۲۵۰ گونه گیاهی اعم از درخت، بوته و بذر حمله کند.
وی افزود: در کل کشور آفات مگس زیادی وجود دارد مانند مگس گیلاس، مگس جالیز و ... اما آلودگی مگس مدیترانهای بیشتر در استانهای شمالی کشور وجود دارد که معمولاً از طریق وانتبارهایی که مرکبات و خرما از شمال جابهجا میکنند، انتقال پیدا میکند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: ما پایشهای لازم را انجام میدهیم، اگر این مگس بتواند در باغات استان ما لانهگزینی کند دردسر میشود اما مگسهایی که به اینجا انتقال مییابند ممکن است در یکی از تلههای ما بیفتد ولی برای سال بعد از بین رفته باشد.
پایش باغات لرستان برای پیشگیری از شیوع آفات
وی بیان کرد: حدود ۶ سال است که در کل کشور مسئله آفت مگس مدیترانهای به عنوان آفت قرنطینهای مطرح بود و ما مداوم پایشها را انجام میدادیم بهطوری که هر ساله در تمام باغات برای آفات مختلف و از جمله مگس مدیترانهای کار پایش را از طریق تلههای فِرمونی و ردیابی مشاهدهای شبکه مراقبتمان را در سطح ۵۷ مرکز خدمات استان انجام میدادیم.
پیرزادی گفت: تله فِرمونی یک نوع جمعکننده جنسی است که ما در تله قرار میدهیم و سبب میشود حشرات نر را جذب کند و از طریق این روش ما متوجه میشویم که آیا مگس مذکور به منطقه ما آمده است یا خیر. در این روش مگس در هرجایی از باغ که باشد و بو را بشنوند به سمت تله میآید.
وی تصریح کرد: هم فِرمون جلبکننده جنسی وجود دارد و هم غذایی و رنگی که در تلهها استفاده میکنیم؛ این اقدامات را در تلهها به عنوان پیشآگاهی در ۵۷ مرکز به کار میگذاریم و به محض اینکه اولین شکار آمد آمادگی داریم که اطلاعرسانی کنیم.
مشاهده یک مگس مدیترانهای در انارستان کوهدشت
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: چون انارستان کوهدشت یکپارچه است برای ما این مسئله مهم است بنابراین در چندین جای این باغات تلههای مختلف گذاشتیم و اکنون بعد از مدتها روز گذشته یک مورد مگس میوه مدیترانهای مشاهده کردیم و اکنون دیگر میدانیم که این آفت در آنجا وجود دارد.
وی اظهار داشت: به همین خاطر اهمیت این موضوع طی سالهای گذشته کارهای مختلف انجام دادیم به طوری که کارگروه مگس مدیترانهای تشکیل، چندینبار کلاس آموزشی برگزار شد و همچنین برنامههای رادیو و تلویزیونی مختلفی پخش شد تا به کشاورزان و باغداران اطلاعرسانی لازم را کرده باشیم و بتوانیم به موقع جلوی تکثیر گسترده این نوع مگس را بگیریم.
پیرزادی با اشاره به اینکه مگس میوه مدیترانهای در لرستان فعلاً در مرحله مشاهده است افزود: چون مگس قدرت پروازی دارد با آفات دیگر فرق دارد و با سمپاشی مستقیم درصد کارایی سم پایین است و از آنجایی که نسل مگس زیاد است و قدرت پروازی دارد ما از روشهای مذکور در باغات برای ردیابی استفاده میکنیم و موقعی که شکار شد ما از تلههای غذایی و فِرمونی به تعداد بالا استفاده میکنیم.
وی عنوان کرد: ۱۰۰ تله در هرهکتار برای شکار انبوه در باغات میگذاریم تا تعداد جمعیت مگسها را پائین آورد، اگر بعد از این مرحله همچنان تعدادشان زیاد و طغیانی باشد ما طعمه پاشی میکنیم و اگر جواب نداد در مرحله آخر سمپاشی کاور اسپری انجام میدهیم.
انجام تلهگذاری مختلف برای پیشگیری از شیوع مگس
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان بیان کرد: هماکنون به اندازه کافی تلههای مختلف (جذبکنندههای فرمونی، غذایی و رنگی) تهیه شده و در اختیار شبکه قرار گرفته و در ایستگاههای مختلف نصب شده است.
وی با اشاره به اینکه در این رابطه کار آموزش کشاورزان و بهرهبرداران انجام شده است گفت: کارگروه مگس مدیترانهای تشکیل شده است و فعلاً مشکلی نداریم و خسارتی به باغات استان وارد نشده است اما به خاطر اهمیتی که برای ما دارد اطلاعرسانی مهم است.
پیرزادی عنوان کرد: به کشاورزان و باغداران توصیه میکنیم باقیمانده میوههای سطح باغ را جمعآوری کنند چون این مگس در بین این میوهها رشد و تکثیر پیدا میکند، باید میوه را جمع و در عمق ۵۰ سانتیمتری زمین دفن کنند و یا اینکه داخل پلاستیک در بسته بریزند.
وی تاکید کرد: کشاورزان حتماً بهداشت محیط باغ خود را رعایت کنند تا از تکثیر این مگس جلوگیری به عمل آید.
آموزش و شناسایی به موقع این آفت خطرناک، این امکان را باغداران میدهد تا برای مقابله با آن اقدامات لازم بهکار گیرند تا دسترنجشان از وجود این میزبان مخرب در امان بماند و اکنون که موردی از آن در بزرگترین انارستان استان شناسایی شده است میطلبد پایشهای بیشتری انجام گیرد تا درصورت شیوع اقدامات لازم بهموقع انجام گیرد.
انتهای خبر/