حالت تاریک
  • شنبه, 1403/05/06 شمسی | 2024/07/27 میلادی

نسخه جدید نرم‌افزار جامع‌‌التفاسیر رونمایی شد

نسخه جدید نرم‌افزار جامع‌‌التفاسیر رونمایی شد

معاون پژوهش مرکز نور در آئین رونمایی از نسخه جدید نرم‌افزار جامع التفاسیر گفت: همه این کارها مدیون تدبیر مقام معظم رهبری است که ۳۵ سال قبل تأسیس این مجموعه را انجام دادند و امروز آثار و برکات آن منتشرشده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، حجت‌الاسلام اکبر راشدی‌نیا، معاون پژوهش مرکز نور، شامگاه ۱۳ اسفند در آئین رونمایی از نرم‌افزار جامع تفاسیر نور نسخه ۴ در قم که با حضور حجت‌الاسلام محمد محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری همراه بود، گفت: کسب مدال طلای نمایشگاه ابداعات و اختراعات باسل سوریه در سال ۲۰۰۷ و جایزه اجلاس جامعه جهانی در سال ۲۰۰۹ در مکزیک همچنین کسب رتبه نخست دستاوردهای رایانه‌ای ایران در سال ۱۳۸۹ و کسب عنوان خادم القرآن در نمایشگاه بین‌المللی قرآن ازجمله افتخارات کسب‌شده توسط این نرم‌افزار است.

راشدی‌نیا تصریح کرد: مهم‌ترین ویژگی نسخه ۴، استفاده از رابط کاربری جدید نور است که انقلابی در حوزه نرم‌افزاری محسوب می‌شود؛ همچنین افزایش حجم منابع کتابخانه، ترجمه‌ها، تفاسیر و احادیث، افزایش محتوای دانشنامه، قابلیت جدید پژوهشی و استفاده از فناوری‌های نوین و پردازش‌های هوشمند ازجمله ویژگی‌های این نسخه است.

وی افزود: کتابخانه مشتمل بر ۹۰۳ عنوان کتاب در سه هزار و ۵۶۴ جلد کتاب است که در مقایسه با سال‌های قبل رشد بسیار زیادی داشته که نسبت به نسخه قبل، دو برابر است. امکانات ویژه، جست‌وجوی هوشمند و… هم از دیگر ویژگی‌های این نرم‌افزار است.

معاون پژوهش مرکز نور ادامه داد: در این کتابخانه ۱۳۳ ترجمه داریم که شامل کهن‌ترین ترجمه‌ها از قرن چهارم به بعد را شامل می‌شود که ۶۰ عدد آن به زبان‌های غیرفارسی است درحالی‌که در نسخه قبلی ۹۹ ترجمه وجود داشت.

وی با اشاره به اینکه مقایسه ترجمه‌ها ازجمله ویژگی این نرم‌افزار است که کاری بدیع محسوب می‌شود، زیرا با توجه به آن ضعف و قوت و خطای برخی ترجمه‌ها آشکار خواهد شد، گفت: ویژگی دیگر در ترجمه هم هم‌ترازی ترجمه‌ها است یعنی واژگان آیات را در ترجمه‌های مختلف قیاس کرده است.

راشدی‌نیا با اشاره به بخش تفسیر این نرم‌افزار بابیان اینکه مفسران معمولاً از تفسیر مجموعه آیات استفاده کرده‌اند، گفت: ما برای تفسیر یک آیه خاص معمولاً با مشکل مواجهیم، اما در این برنامه هم تفاسیر آیات به‌صورت خاص به خود آیه و هم به مجموعه آیات متصل است. در مقایسه این نسخه با نسخ قبلی شاهدیم که در نسخه ۳، ۲۱۰ تفسیر داشتیم ولی الآن ۴۰۴ تفسیر وجود دارد که بیش از دو هزار جلد کتاب می‌شود.

وی تصریح کرد: در پژوهش‌های قرآنی اگر تفسیر قرآن به قرآن منظور باشد، تا زمانی که پژوهشگر آیات متناظر به یکدیگر را نبیند، نمی‌تواند آن‌ها را کنار هم قرار داده و در تفسیر استفاده کند، لذا این مسئله در این نسخه تسهیل شده است، یعنی اگر دو آیه از جهت لفظ به هم نزدیک باشند، تشابه لفظی آن‌ها در نسخه بیان‌شده است. قسم دیگر، تشابه آیات نیز بر اساس موضوعات آیات و آرای مفسران است؛ همچنین بخش واژگان یا مفردات از بخش‌های مهم این نرم‌افزار است و سعی شده همه کتب لغت بررسی و پژوهش جامعی نسبت به واژگان انجام شود.

معاون پژوهش مرکز نور با اشاره به اینکه از ویژگی‌های بارز این نسخه اعراب است، گفت: فهم و تفسیر منوط بر ارتباط واژگان و فهم آن‌ها است، لذا ما تا زمانی که جایگاه نحو و صرفی واژگان را ندانیم، نمی‌توانیم ترجمه و تفسیر درستی داشته باشیم.

وی اضافه کرد: یکی از کارهای بدیع سوره‌نامه است و اطلاعات مرتبط با سوره مانند نام، فضایل و محتوای کلی سوره در یکجا گردآوری‌شده است؛ از کارهای دیگر هم معجم صرف است.

معاون پژوهش مرکز نور افزود: این نرم‌افزار مهم‌ترین ابزار برای پژوهش‌های قرآنی است. تاکنون چندصدهزار نسخه آن به‌صورت آفلاین ارائه‌شده و بخشی از اطلاعات آن در پایگاه جامع قرآن آمده است که روزانه ۲۵ هزار نفر از این سایت در طول سال گذشته استفاده کرده‌اند و درمجموع بالغ‌بر سه میلیون و ۴۸۶ هزار نفر مراجعه و ۱۶ میلیون صفحه بازدید شده است.

وی تأکید کرد: کاربرانی از کشورهای اسلامی مانند افغانستان، عربستان سعودی، هند، مصر، مراکش، ترکیه، پاکستان، الجزایر و اردن و… در بین کاربران این سایت هستند که این هم جای شکر دارد، زیرا درحالی‌که حتی یک تفسیر شیعه را نمی‌توانستیم به عربستان برسانیم، در سال قبل، ۵۸ هزار نفر از سایت بازدید داشته‌اند. همه این کارها مدیون تدبیر مقام معظم رهبری است که ۳۵ سال قبل تأسیس این مجموعه را انجام دادند و امروز آثار و برکات آن منتشرشده است.

۱۰۰ هزار جلد کتاب دیجیتالی

همچنین حجت‌الاسلام محمدحسن بهرامی، رئیس مرکز نور در سخنانی با بیان اینکه در سال ۱۳۶۸ این مرکز با حمایت و هدایت رهبری تأسیس شد، گفت: در این مدت، مرکز موفق شده است مجموعه وسیعی از محتواهای علوم اسلامی را دیجیتالی کند.

وی افزود: امروز کتابخانه حاوی بیش از ۱۰۰ هزار جلد کتاب از منابع متأخر و متقدم و به عربی و فارسی از شیعه و اهل سنت است که بخش عمده این محتوا  مورد پژوهش قرارگرفته و اطلاعات آن طبقه‌بندی‌شده است؛ ایجاد درختواره و استفاده از آخرین فناوری‌های روز برای تولید اطلاعات دیجیتال و استفاده از هوش مصنوعی در ۱۵ سال اخیر ازجمله دستاوردهای این مرکز است.

بهرامی گفت: صدها عنوان نرم‌افزار علوم اسلامی تولیدشده است و نسخه موبایلی هم برای اقشار مختلف محتواهای این نرم‌افزارها را ارائه می‌دهند. همچنین بیش از ۲۰۰ نرم‌افزار برای استادان و مراجع و… داریم تا جایی که امروز به اذعان جریانات دانشگاهی و مذاهب رقیب، حوزه در استفاده از فناوری پیشتاز است.

رئیس مرکز نور با اشاره به اینکه فضای آموزش و پژوهش هم به برکت فعالیت‌های نرم‌افزاری در حوزه تغییر کرده است، افزود: در دروس خارج طلاب با نوت بوک حاضر می‌شوند و استادان از این فناوری استفاده می‌کنند، به‌گونه‌ای که میزان استناد به مصادر اولیه با امروز قابل قیاس نیست. امروز کتب و تولیداتی که نسخه دیجیتال آن در بانک‌های اطلاعاتی بزرگ در دسترس نیستند، محبوس شده‌اند، هرچند نسخه کاغذی آن در بازار موجود باشد.

برخی تمایزات و تغییرات این نسخه با نسخه‌های قبلی به شرح ذیل است:

۴۱۴ عنوان کتاب جدید اضافه و ۶۵ عنوان کتاب حذف‌شده است.

کتابخانه: ارائه متن ۹۰۳عنوان کتاب و رساله در ۳۵۶۴ جلد از منابع مهم قرآنی، همچون: تفاسیر ترتیبی (۴۶۳عنوان)، تفاسیر موضوعی (۷۲ عنوان)، ترجمه‌های قرآن (۵۷ عنوان + ۲۳ ترجمه برگرفته + ۶۰ ترجمه خارجی در قسمت دانشنامه)، منابع تفسیر و علوم قرآنی (۳۱۹ عنوان)، فرهنگ‌نامه‌ها (۵۲ عنوان)، پرسمان‌های قرآنی (۳۲ عنوان).

قابلیت دسته‌بندی منابع بر اساس: موضوع، زبان، قرن و مذهب.

دانشنامه قرآن: با امکانات نمایش متن قرآن با قابلیت‌های متنوع؛ ۱۳۷ ترجمه به ۳۳ زبان دنیا به همراه مقایسه و ترازبندی بین ترجمه‌ها و آیات؛ اتصال آیات به ۴۰۴ تفسیر مهم شیعه و سنّی؛ نمایش احادیث ذیل هر آیه از تفاسیر مهم روایی؛ نمایش آیات مرتبط لفظی، هم‌نشین و موضوعی؛ نمایش توصیف واژگان و اعراب نحوی، صرفی و بلاغی آیات قرآن به‌صورت آیه محور.

قرائت قرآن با متن عثمان‌طه و صوت قاریان مشهور به‌صورت: تحدیر، ترتیل و تحقیق، به همراه ترجمه گویا.  

معجم صرفی قرآن با امکان جست‌وجوهای متنوع بر اساس ویژگی‌های صرفی واژگان قرآنی.

فهرست واژگان قرآن به همراه آیات و توصیفات آن از لغت‌نامه‌ها و قاموس‌های قرآنی مهم عربی و فارسی.  

بهره‌مندی از موتور جست‌وجوی پیشرفته نور، با قابلیت‌های: اولویت‌دهی پیشرفته به پاسخ‌ها؛ پالایش نتایج جست‌وجو بر اساس: کتاب، موضوعات، پدیدآور، قرون و زبان؛ انعطاف در برابر پیشوند و پسوند کلمات؛ محدودکردن جست‌وجو به: آیات، روایات و اشعار موجود در متون.

قابلیت مشابه‌یابی متن انتخابی با امکان تعیین درصد تشابه.

امکان ایجاد میز پژوهشی جهت انجام و ثبت پژوهش‌های کاربر.

ارتباط واژگان متن با چند دوره لغت‌نامه، به همراه قابلیت جست‌وجو و دسته‌بندی مبتنی بر ریشه و… 

کتاب‌شناسی و گزارش اجمالی درباره محتوای منابع و شرح‌حال نویسندگان کتب.

دسترسی به ابزار پژوه‌نگار جهت یادداشت‌برداری از کتب برنامه و ساماندهی آن‌ها.

امکان به‌روزرسانی برنامه از طریق اینترنت و ارسال نظر توسط کاربر.

انتهای خبر/

منبع: تسنیم

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از