سفیرافلاک گزارش میدهد؛
جای خالی یلدای ساده در هیاهوی مجازی
اگرچه یک هفته تا شب یلدا باقیمانده اما این روزها تصاویر یلدای لاچکری در فضای مجازی موج میزند و برخی با چشم و همچشمی آماده رسیدن شب یلدا هستند در حالی که اصل شب یلدا، سادگی است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، در مناسبتهای مختلف، آئینهای سنتی و کهنی وجود دارد که هر کدام با هدف خاصی برگزار میشود، آئینهایی با قدمت طولانی که از گذشته تاکنون در بین خانوادههای ایرانی جایگاه خاصی داشته اما برخی از این رسوم به مرور زمان تغییر کرده است.
یکی از آئینهای بسیار قدیمی، مراسم شب یلدا (شب چله) است که این رسم در هر جای ایران با آداب و رسوم همراه است و برنامههای مختلفی در این شب برگزار میشود، در واقع فلسفه اصلی شب یلدا، دور هم بودن خانوادهها است و به دلیل اینکه فقط این شب چند دقیقه از شبهای دیگر طولانیتر است، سعی شده تا با برگزاری جشن شب یلدا خانوادهها، اقوام و آشنایان کنار هم باشند و از همین چند دقیقه هم برای افزایش دوستیها استفاده کنند.
این جشن دیرینه همزمان با فرارسیدن اولین شب زمستان برگزار میشود و در واقع رسیدن فصل زمستان را در طولانیترین شب جشن میگیرند، جشنی که در گذشته با صفا، صمیمیت و سادگی برگزار میشد و چشم و همچشمی برای برگزاری این جشن معنایی نداشت اما طی سالهای اخیر به لطف شبکههای اجتماعی این جشن در میان هیاهوی فضای مجازی، رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است.
اگر چه حدود یک هفته تا رسیدن شب یلدا باقیمانده، اما به جای اینکه فلسفه اصلی این جشن که دورهم بودن است مورد توجه قرار گیرد، تجملات، گوی سبقت را ربوده است و از هماکنون تِمهای لباس، چیدمان میز شب یلدا، پَکهای خوراکی، دکوراسیون عکس ویژه شب یلدا خودنمایی میکنند.
جای یلدای ساده، خالیست
اعظم احمدی یکی از شهروندان لرستانی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: در گذشته وقتی شب یلدا نزدیک بود، همه ما منتظر بودیم تا یلدا فرا رسد و آن شب به منزل بزرگترهای فامیل برویم و در کنار هم بازی کنیم و خوش باشیم اما یلداهای امروز با گذشته بسیار متفاوت است، به طوری که آنقدر خانوادهها درگیر تجملات برای این شب هستند که دیگر جایی برای خوشی باقی نمیماند.
وی افزود: در گذشته از این همه خوراکی رنگارنگ خبری نبود و فقط نخودچی کشمش، کدوحلوایی، گندم بوداده به عنوان تنقلات در این جشن مصرف میشد و با کمترین هزینه، طولانیترین شب سال را جشن میگرفتند ولی امروز بسیاری از خانوادهها مجبور هستند پول زیادی را برای برگزاری این جشن هزینه کنند در حالی که این همه تجملات بهجز اینکه سختی و زحمت دارد، در نهایت چیزی از خوشی و دورهمی را به ارمغان نخواهد آورد.
شهروند لرستانی تصریح کرد: با توجه به قیمتهای بالای اقلام ویژه شب یلدا، بهتر است خانوادهها سادگی، صمیمیت و دورهمی را در این شب مورد توجه قرار دهند و تا جایی که ممکن است تجملات را دور کنند چرا که این چشم و همچشمیها آفت زندگیها شده است.
احمدی بیان کرد: در گذشته آنچه در این شب دیده میشد، مهربانی و محبت بود و همه با هم صحبت میکردند و شاد بودند، ولی امروز حتی وقتی خانوادهها کنار هم جمع هستند، هر کدام گوشی موبایل را در دست گرفته و سرگرم هستند در حالی که شب یلدا یعنی دور هم باشیم.
تجملات، آرامش زندگی را از بین میبرد
روحانگیز جهانافروز کارشناس امور خانواده در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: تجملگرایی به جای اینکه راحتی ایجاد کند، ناراحتی و مشکل ایجاد میکند و زندگیهایی که تجملات در آنها وارد شود، به نوعی دچار آشفتگی میشوند بهطوری که در پس همین چهرههای شاد و مرفه که در شبکههای اجتماعی مشاهده میشود، غمی سنگین و اضطراب نهفته است، از همین رو دائماً توصیه و تاکید میشود که خانوادهها از تجملات دور شوند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از مراسم و جشنها مانند شب یلدا، اسراف و تجملات موج میزند، افزود: برخی مدام ریخت و پاش کرده و هزینههای اضافی میکنند و در نهایت میگویند که دست و دل باز هستند ولی این دست و دلبازی نیست بلکه اسراف است لذا خانوادهها در این مراسمهایی که وجود دارد باید از اسراف خودداری کنند.
کارشناس امور خانواده تصریح کرد: بانوان نقش مهمی در کنترل هزینههای خانواده دارند و با توجه به اینکه در آستانه شب یلدا هستیم باید دقت شود که هزینههای زیادی، آرامش و شادی را به همراه نمیآورد بلکه باید تلاش کرد تا در این شب بیشتر کنار خانواده باشیم و از همین کنار هم بودنها و دیدار با بزرگترها لذت ببریم.
جهانافروز بیان کرد: نیاکان ما در چنین شبی برای فرارسیدن اولین شب زمستان کنار هم جمع میشدند و با سادهترین خوراکیها از هم پذیرایی میکردند ولی امروز متاسفانه در مهمانیها، دور هم بودن و خوشی جای خود را به تجملات و نمایش دادن سِتهای ظروف پذیرایی، میوهآرایی و تزئین تنقلات داده است و رفتهرفته این تجملات سبب میشود تا اصل مفهوم یلدا به حاشیه برود.
وی عنوان کرد: در فضای مجازی هم تبلیغات گستردهای برای چیدمان میز و خوراکی و یا تهیه لباسهای یلدا به چشم میخورد و برخی از خانوادهها سعی میکنند که هزینههای سرسامآوری را برای این چیدمان کنار بگذارند تا در نهایت با اشتراکگذاری این سفرههای شب یلدا در شبکههای اجتماعی بتوانند بیشترین لایک را داشته باشند.
کارشناس امور خانواده تصریح کرد: اینکه برخی حتماً باید به این مناسب به آتیله بروند و از چیدمان فضای عکس برای خود یادگاری داشته باشند، یا اینکه هزینه میلیونی را برای خرید لباس ویژه شب یلدا صرف کنند یا مغزهای خوراکی گرانقیمت و میلیونی بخرند، همگی نشان میدهد که تجملات به اوج رسیده و باید خانوادهها مراقب باشند.
جهانافروز یادآور شد: گاهی همین چشم و همچشمیها سبب میشود تا خانوادهها به جای اینکه کنار هم باشند، ترجیح دهند تا تنها در منزل بمانند تا مجبور نباشند چنین هزینههای سنگینی را متحمل شوند، از همین رو تجملات یک آفت جدی برای اصل نظام خانواده است که نباید اجازه داد این تجملات در آداب و رسوم رخنه کند.
کارکرد مثبت شب یلدا، تقویت روابط اجتماعی است
حامد پرچی جامعهشناس در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: شب یلدا مانند همه سنتهای دیگر نسل به نسل چرخیده و امروز به ما رسیده است و این جشن کهن میتواند کارکردهای اجتماعی داشته باشد بهطوری که نسلهای یک خانواده را از پدربزرگ و مادربزرگ تا نسل جوان به هم پیوند بزند، حتی میتواند چند خانواده با فرهنگهای مختلف را کنار هم قرار دهد و همین سبب نزدیک شدن خانوادهها و تقویت روابط اجتماعی شود.
وی افزود: شب یلدا بهترین فرصت برای رفع کدورتها و ناراحتی بین فامیل و خانواده است و از این فرصت هم میتوان برای انتقال سنتها و آداب به نسلهای بعدی استفاده کرد اما متاسفانه وقتی این رسم با یک حرکاتی که آفت شناخته شدهاند، همراه میشود رنگ و بوی خود را از دست میدهد مثلاً خودنماییهایی که در این جشن دیده میشود و بسیاری سعی دارند تا این تجملات را با قرار دادن در فضای مجازی، به همه نشان دهند.
جامعهشناس با اشاره به اینکه کارکرد مثبت شب یلدا، تقویت روابط اجتماعی است، تصریح کرد: در شب یلدا باید با صحبت کردن، کار هم بودن و شاد بودن برای تقویت روابط اجتماعی استفاده کنیم نه اینکه میزهای پذیرایی چنان باشد که حرف اول را بزند که در این صورت، شاهد تاثیر منفی بر رسوم دیرینه خود خواهیم بود و در نهایت مراسمی سرد و بیروح و همچنین فارغ از شادی برگزار میشود.
پرچی بیان کرد: سنت حافظخوانی، شاهنامهخوانی و یا شنیدن داستانهای قدیمی از زبان بزرگترها بهترین برنامههایی است که میتوان اجرا کرد.
انتهای خبر/