نان در آجر ماسه آهکی آجر شد؛
ماجرای اخراج کارگران کارخانه ۴۶ ساله پلدختر
وضعیت نابسامان کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر سبب شده تا حقوق کارگران این کارخانه سالها معوق بماند و در نهایت کارگران آن اخراج و بیکار شوند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، «بدهکاریهای کلان»، «فرسودگی خطوط» و «حقوق معوق کارگران» ازجمله مشکلات مهم کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر است؛ کارخانه قدیمی که سالهاست چرخ آن با یک خط تولید میچرخد و نان کارگران در سایه مشکلات عدیده آن آجر شده است.
مدیرعامل کارخانه بدهیهای کلان و فرسودگی خطوط را علت نابسامانی وضعیت کارخانه میداند و کارگران سوءمدیریت را عامل مشکلات خود میدانند و میگویند اعتراض آنها به ۱۰ سال حقوقی که به صورت علیالحساب بوده، اخراج و بیکاری آنها را رقم زده است.
گره کور این کارخانه قدیمی که میتوانست بخشی از مصالح مورد نیاز استان و شهرستان را تامین کند و رونقی برای اقتصاد این منطقه باشد، پس از گذشت سالها باز نشده و روند کار و تولید در آن همچنان به صورت کجدار و مریز پیش میرود.
اعتراض کارگران به حقوقهای علیالحساب
کارگر کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» اظهار داشت: کارگران کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر سالها بود که حقوق خود را به صورت علیالحساب دریافت میکردند به همین جهت پانزدهم آذرماه امسال از مدیرعامل کارخانه درخواست کردند تا حقوق و بیمه آنها مرتب پرداخت شود.
وی افزود: چون حقوق علیالحساب برای کارگران بهصرفه نبود نسبت به این موضوع اعتراض کردند و مقابل فرمانداری شهرستان تجمع کردند تا شاید مسئولان به این موضوع رسیدگی کنند اما این تجمع هم به نتیجه نرسید؛ مدیرکارخانه نیز کارتهای تردد را از کارگران گرفت و گفت بروید تا تکلیف روشن شود.
این کارگر پلدختری عنوان کرد: اکنون که دو ماه از این موضوع میگذرد همچنان وضعیت ما تعیینتکلیف نشده است و مرتب بین ادارات مختلف پاسکاری میشویم بهطوریکه فرمانداری به دادستانی شهرستان ارجاع میدهد، دادستانی به اداره کار و این اداره به تامین اجتماعی. از طرفی بنا بود فرماندار برای رفع این مشکل جلسه شورای تامین را تشکیل دهد اما هر بار که پیگیر میشویم میگوید وقتمان پُر است.
بیکاری ۲۷ کارگر آجر ماسه آهکی پلدختر
وی بیان کرد: در حال حاضر حدود ۲۷ کارگر این کارخانه بیکار شدهاند و کارخانه با تعداد محدودی کارگر فعالیت میکند. ما میخواستیم وضعیت کارخانه به روال گذشته برگردد اما کارمان را که هیچ از دست دادیم، طلبهایمان هم پرداخت نشده و از طرفی هنوز نتوانستهایم بیمه بیکاری دریافت کنیم.
کارگر کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر گفت: کارخانه با این مدیریت به جایی نمیرسد، ما ۱۰ سال است که با سختیهای آن دست و پنجه نرم کردیم اما متاسفانه اکنون بیکار شدهایم. از سال ۹۳ تاکنون حقوقمان را به صورت علیالحساب گرفتهایم، بیمهمان هم مرتب پرداخت نشده و اکنون کارگران حدود ۶ تا ۷ میلیارد تومان از کارخانه طلب دارند.
یکی دیگر از کارگران کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» اظهار داشت: بنده تقریباً از سال ۱۳۸۳ در کارخانه آجر ماسه آهکی مشغول کار شدم، سال ۱۳۹۰ بود که مدیرسابق کارخانه به دلیل عدم پرداخت قسط بازداشت شد اما در همان زمان حقوق و بیمه کارگران مرتب پرداخت میشد و در حق کارگر هیچگونه کوتاهی نشد.
وی افزود: پس از بازداشت مدیر کارخانه، مدیریت تغییر کرد و یک نفر به عنوان مدیرعامل موقت امور کارها را عهدهدار شد و کارگران نیز در این برهه از زمان مشکلی نداشتند اما از سال ۱۳۹۳ که مدیر کارخانه مجدد تغییر کرد مشکلات کارخانه شروع شد بهطوریکه کارخانه مدتی نیز به تعطیلی کشیده شد.
اعتراض به ۱۰ سال حقوق معوق
این کارگر کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر عنوان کرد: از سال ۱۳۹۳ تاکنون که ۱۰ سال میشود حقوق و بیمه کارگران کامل پرداخت نشده و واریزیها به صورت علیالحساب بوده است، در طول این ۱۰ سال به ادارات مختلف مراجعه کردهایم اما حق و حقوقمان را ندادند.
وی به بیکاری ۲۷ کارگر کارخانه آجر ماسه آهکی اشاره کرد و گفت: چون میزان حقوق دریافتی کارگران متفاوت بوده اکنون طلبها هم متفاوت است و اگر کسی سابقه کمتری دارد طلبش هم کمتر است. اما طلب هر کارگر معمولاً بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان است.
این کارگر پلدختری تصریح کرد: قبلاً از طریق اداره کار خیلی پیگیری انجام دادیم اما بیفایده بود، حتی با حضور مدیرعامل کارخانه در فرمانداری جلسهای برگزار شد و کارگران مطرح کردند که ما بدین شکل همکاری میکنیم که تاکنون هرچه حقوق طلب داشتهایم به عنوان طلب بماند تا روزی که از کارخانه تسویه میکنیم اما از این تاریخ به بعد حقوقمان کامل پرداخت شود.
جلسهای برای تعیینتکلیف وضعیت کارگران
وی اظهار داشت: در جلسه مذکور اسدی مدیرعامل کارخانه گفت حقوقها را ماهانه و کامل پرداخت میکند و علاوه بر آن ماهی ۵ میلیون تومان هم از طلب کارگران را میدهد اما بعد از گذشت یک تا دو ماه دوباره حقوقها به صورت علیالحساب پرداخت شد و خبری از پرداخت طلب هم نبود که در نهایت نسبت به این موضوع اعتراض کردیم که مدیرعامل گفت وضعیت همین است هر کسی تمایل دارد بماند و هر کسی هم دوست ندارد برود.
این کارگر پلدختری افزود: تاکنون پیگیریهای زیادی انجام دادهایم که میگویند طلبها بررسی میشود و بناست یک نامه به سرپرستی بانک مسکن ارسال شود تا وضعیت مالک کارخانه مشخص شود و ما طلب و حق و حقوقمان را از مالک بگیریم.
وی عنوان کرد: دو ماه است که بیکاریم، از مسئولان اداره کار هم میگویند چون حقوق شما مشخص نشده است بیمه بیکاری وصل نمیشود؛ با این اوصاف بلاتکلیف ماندهایم و توان تامین مخارج خانواده را نداریم. بسیاری از کارگران اجارهنشین هستند و یا قسط و بدهی دارند.
اسدی مدیرعامل کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر نیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیل «سفیرافلاک» اظهار داشت: کارخانه آجر ماسه آهکی شراکتی بود که متاسفانه چند سال پیش شریکم حدود ۱۴ میلیارد تومان وام گرفت و به دلیل عدم پرداخت قسط پس از یک دوره بازداشت، از زندان فرار کرد و به خارج از کشور رفت.
بدهی کارخانه و کاهش نیرو
وی افزود: تمام قسطهای وام مذکور را خودم پرداخت کردم اما دیگر نتوانستم حقوق کارگران را پرداخت کنم. این کارخانه قبلاً با ۸۵ کارگر کار میکرد که تعداد آنها به ۳۰ نفر رسید و اکنون هم با ۱۰ تا ۱۵ نفر تولید دارد.
مدیرعامل کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر عنوان کرد: این کارخانه را غارت کردند، اکنون کسی به جز کارگران طلبکار نیست و طلب آنها حدود ۳ تا ۴ میلیارد تومان است.
وی فرسودگی تجهیزات را یکی از مشکلات کارخانه آجر ماسه آهکی دانست و عنوان کرد: این کارخانه سه خط تولید دارد اما ۲۰ سال است که دو خط آن تعطیل میباشد و تنها با یک خط کار میکند که تولید آن هم روزانه نیست و چند روز یکبار تولید دارد.
اسدی بیان کرد: با این یک خط تولید چه کاری میتوانم انجام دهم. برای راهاندازی دو خط دیگر کارخانه از استاندار سابق لرستان تقاضای وام کردم که ۲۰ میلیارد تومان مصوب کرد اما هنوز این وام دریافت نشده و مدام امروز و فردا میکنند.
فرسودگی خطوط کارخانه
وی تصریح کرد: اگر سه خط این کارخانه فعال شود میتوان ۸۰ کارگر را بهکارگیری کرد اما چون تجهیزات آن فرسوده است و ۴۶ سال از راهاندازی آن میگذرد خطوط آن به طور کامل فعال نیستند.
بلاتکلیفی و سردرگمی کارگران کارخانه آجر ماسه آهکی سبب شد تا حجتالاسلام والمسلمین حاجیوند امام جمعه شهرستان پلدختر سیام آذرماه امسال در خطبههای نماز جمعه شهر پلدختر به مشکلات این کارگران اشاره کند.
امام جمعه پلدختر در خطبه نماز جمعه به لزوم تعیین تکلیف کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر از سوی دادستان تاکید کرد.
حاجیوند امام جمعه شهرستان پلدختر گفت: مسئله کارخانه آجر ماسه آهکی شهرستان پلدختر در خطبه نماز جمعه مطرح شد و اکنون حدود سه هفته است نه تنها عملاً نتیجهای حاصل نشده بلکه بخش زیادی از کارگران این کارخانه نیز برای کار جواب شدهاند و کارتهای حضور و غیابشان را از آنها گرفتهاند و سر کار نیستند و برای پیگیری مطالباتشان مجدداً به دفتر امام جمعه مراجعه کردهاند.
امام جمعه پلدختر تصریح کرد: باید با احضار نمایندهای از بانک مسکن مصوبه شورای تأمین شهرستان در خصوص این کارخانه پیگیری و اجرا شود.
لزوم تعیین تکلیف کارخانه آجر ماسه آهکی پلدختر
وی عنوان کرد: میگویند (مسئولان کارخانه) ما داریم ضرر میکنیم، ما راضی به ضرر شما نیستیم اما با توجه به اینکه بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد سهام این کارخانه متعلق به بانک مسکن است مسئولان این بانک باید بیایند و وضعیت مدیریت این کارخانه را مشخص کنند.
امام جمعه شهرستان پلدختر گفت: نماینده مردم شهرستان پلدختر از ابزار نظارتی مجلس مطالبات کارگران شرکت آجر ماسه آهکی را پیگیری و از جایگاه نظارتی خود به این مسئله ورود کند.
وی تصریح کرد: بنده از دادستان درخواست میکنم به عنوان مدعیالعموم غیر از آن پروندههای شخصی که ممکن است کارگری شخصاً شکایت کند، مسئله کل این کارخانه را پیگیری کند.
حاجیوند با اشاره به اینکه کارخانه آجر ماسه آهکی از سرمایههای شهرستان محسوب میشود اظهار داشت: اگر امروز این کارخانه را بیخیال شدیم فردا جاهای دیگر هم به همین سرنوشت دچار میشوند بنابراین بنده درخواست دارم نسبت به وضعیت آن پیگیری و رسیدگی شود.
لزوم رونق کارخانه و پرداخت حقوق کارگران
وی افزود: اگر مجموعه فعلی توان دارند، اداره کنند و با تشکیل هیات مدیره قانونی و انتصاب یک مدیرعامل قانونی برای شرکت، حساب حقوقی افتتاح و کارخانه را رونق بدهند و اگر نمیخواهند یا نمیتوانند و یا ضرر میکنند بانک مسکن بیاید و این مسئله را تعیین تکلیف کند.
حاجیوند با بیان اینکه باید فضا برای کسانی که نمیخواهند در شهرستان درست کار کنند سنگین شود تأکید کرد: این مسئله مهمی است که کارگران این شهرستان به شورای تامین، دادستان، نماینده و مسئولان شهر پناه آوردهاند و اگر امروز چنین مسئلهای حل نشود که البته سالهاست حل نشده، فردا مسائل دیگر هم در این شهر حل نخواهد شد.
با توجه به مشکلات معیشتی که این کارگران دارند، میطلبد که هرچه سریعتر وضعیت کاری آنها تعیینتکلیف شود و مسئولان مربوطه برای ساماندهی این کارخانه که ظرفیت اقتصادی برای شهرستان پلدختر محسوب میشود عزم جدیتری داشته باشند.
انتهای خبر/