حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1403/12/02 شمسی | 2025/02/20 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سفیر افلاک | safireaflak هستید؟
حال بافندگان فرش در لرستان ناخوش است
هنر هزار ساله لرستان بر دار فراموشی؛

حال بافندگان فرش در لرستان ناخوش است

مشکلاتی از جمله افزایش قیمت مواد اولیه و بازار فروش حال بافندگان فرش را در لرستان ناخوش کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، فرش دست‌بافت نمادی از هویت و فرهنگ هر منطقه است و قدمت این هنر که با سرپنجه‌های طلایی بانوان بافته می‌شود، در استان لرستان به یک‌هزار سال قبل برمی‌گردد، هنری که قالی‌بافان نخ‌های رنگی را از میان تار و پود دار قالی عبور می‌دهند تا در نهایت فرشی زیبا و پُر از نقش و نگارهایی ماندگار بافته شود.

در گذشته بانوان لرستانی به‌خصوص در مناطق روستایی با پشم چیده شده از گوسفندان، دسته‌هایی از نخ را تهیه و پس از رنگ‌کردن، آن‌ها را در بالای دار قالی آویزان می‌کردند و گاهی نقشه‌هایی که در ذهن داشتند را به صورت شعر می‌خواندند و این نقش‌ها را بر فرش حک می‌کردند.

اگرچه در گذشته فرش‌های بافته‌شده توسط قالی‌بافان برای خود خانوار مصرف می‌شد، ولی با گسترش فرش ماشینی، تولید دست‌بافته‌های سنتی هم روند کاهشی پیدا کرده است به‌طوری که از این فرش‌های دست‌بافت بیشتر به عنوان تزئینی در منزل استفاده می‌شود.

فرش‌بافی هنری است که هرچه می‌گذرد، نه قدیمی می‌شود و نه کهنه اما امروز قالی‌بافان با مشکلاتی از جمله گرانی مواد اولیه و بازار فروش روبه‌رو هستند که لازم است متولیان و مسئولان برای رفع مشکلات آن‌ها اقدام نمایند تا همچنان شاهد دست‌بافت‌های زیبای هنرمندان باشیم.

بازار فروش مشکل اصلی بافندگان فرش

سهیلا رمضانی یکی از بافندگان فرش در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» با اشاره به مشکلات قالی‌بافان، اظهار داشت: اکثر کسانی که در حوزه فرش مشغول به فعالیت‌اند، بانوان هستند که با دقت و ظرافت خاصی از روی نقشه، فرش‌هایی بسیار زیبا را می‌بافند.

وی افزود: مهم‌ترین مشکل قالی‌بافان، سرمایه در گردش است تا بتوانند مواد اولیه برای بافت فرش را تهیه نمایند چراکه برخی از کارگاه‌ها، چندین بافنده فرش دارد و در صورت حمایت لازم می‌توانند فرش‌هایی با رنگ و لعاب زیبا و با کیفت بالا را تولید نمایند.

بافنده فرش تصریح کرد: در کنار همه این مشکلات، وقتی فرش بافته می‌شود، برای فروش آن، باز هم مشکل داریم و به راحتی نمی‌توان آن را عرضه کرد چرا که با توجه به قیمت بالای مواد اولیه، قیمت نهایی فرش هم بالا می‌رود و همین سبب می‌شود تا بافنده فرش با مشکل فروش مواجه شود.

رمضانی بیان کرد: اگر شرایط لازم برای صادرات فرش در استان لرستان فراهم بود، بافندگان می‌توانستند به راحتی تولیدات خود را صادر کنند که از نظر اقتصادی و اشتغال هم می‌تواند اثرگذار باشد ولی در حال حاضر بخش زیادی از تولیدات به استان‌های دیگر فرستاده می‌شود و گاهی با قیمتی بسیار کمتر به فروش می‌رسد و در نهایت از طریق استان‌های دیگر به کشورهای خارجی صادر می‌شود.

وی یادآور شد: فرش‌بافی یکی از هنرهایی است که توجه به این بخش می‌تواند اشتغال‌زایی بالایی داشته باشد و بسیاری از بانوان حتی در منزل هم این فرش را بافته و به عنوان مشاغل خانگی هم محسوب می‌شود و انتظار می‌رود در استان به این هنر که قدمت زیادی دارد، توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

بافت ۱۰ هزار متر فرش در لرستان

علی بازگیر رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک»، اظهار داشت: قدمت دست‌بافته‌ها در لرستان بسیار زیاد است، از گذشته‌های دور تاکنون این هنر در میان مردمان این دیار رونق داشته است و با توجه به دام‌پروری در استان، از گذشته تاکنون پشم گوسفندان را به نخ تبدیل کرده و سپس رنگ شده و در تار و پود دار قالی با نقش و نگارهای زیبا قرار می‌دادند.

وی افزود: در کل استان لرستان حدود ۲۰ هزار نفر بافنده فرش و دست‌بافته‌ها فعالیت دارند که تولیدات این بافندگان شامل فرش، تابلوفرش، گلیم و سایر دست‌بافته‌هاست که از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۱۰ هزار متر فرش بافته شده است.

رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت لرستان با اشاره به زنجیره ارزش فرش، تصریح کرد: این زنجیره در واقع کل مسیری است که فرش از وقتی که پشم گوسفند چیده می‌شود و تا زمانی که به فرش تبدیل گردد و به دست مصرف‌کننده برسد را رصد می‌کند که طبق برنامه‌ریزی، در دستور کار داریم تا این زنجیره، بروزرسانی شود که در قالب این زنجیره، مشکلاتی از جمله قیمت فروش، مواد اولیه و بازار فروش بررسی می‌شود.

بازگیر بیان کرد: در حال حاضر دو هدف و برنامه در دستور کار قرار دارد که یکی بروزرسانی زنجیره ارزش فرش است که البته قبلاً مطالعه این برنامه انجام شده و تلاش داریم تا بررسی شود که چه میزان از کار اجرا شده است.

وی با اشاره به مشکلات قالی‌بافان در لرستان، گفت: یکی از مشکلات قالی‌بافان این است که فرش بعد از اینکه بافته می‌شود، برای تکمیل کار نیاز به عملیات‌هایی نظیر شیرازه‌زنی، پرداخت و برجسته‌سازی دارد که این کارها در استان ما انجام نمی‌شود، برهمین اساس حدود ۹۵ درصد از بافندگان استان مجبور هستند برای تکمیل کار خود، فرش را به استان‌های دیگر ارسال کنند.

رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت لرستان عنوان کرد: در همین راستا تلاش داریم زمینه‌ای فراهم شود تا بافندگان استان، تکمیل کار خود را در استان و توسط کارشناسان در این حوزه انجام دهند لذا برای اجرای کار نیاز به اعتبارات است و برنامه‌ریزی شده تا بتوانیم بخشی از بودجه اختصا‌ص‌یافته به این حوزه را برای تکمیل زنجیره ارزش فرش لحاظ نمائیم.

بازگیر یادآور شد: البته در این راستا افرادی هستند که دانش لازم را در این زمینه دارند و می‌توانند مراحل نهایی فرش، عملیات‌هایی مانند شیرازه‌زنی، برجسته‌سازی و پرداخت را انجام دهند که تلاش می‌شود تسهیلاتی در اختیار آن‌ها قرار گیرد تا این بخش در استان راه‌اندازی شود و بافنده مجبور نباشد در استان‌های دیگر، فرش خود را مدتی معطل این برنامه کند.

۳۵۰ میلیون اعتبار در حوزه فرش لحاظ شد

وی با اشاره به ضرورت آموزش در حوزه فرش، عنوان کرد: امسال برای آموزش ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شده که تاکنون از این میزان تسهیلات حدود ۳۵۰ میلیون تومان پرداخت شده و در مجموع ۱۴ دوره آموزشی برگزار و ۵۱۰ نفر موفق شدند این آموزش‌ها را فراگیرند و تا پایان سال ۶۰ نفر دیگر هم آموزش‌ لازم را می‌بینند.

رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت لرستان اظهار داشت: قدمت بافت فرش در لرستان به بیش از یک‌هزار سال قبل برمی‌گردد که در گذشته فرش برای مصرف خود خانواده بافته می‌شد و قالی‌بافان در گذشته فرش‌ها را طبق تصاویر و نقشه‌هایی که در ذهن داشتند، می‌بافتند.

بازگیر افزود: بسیاری از فرش‌هایی که در استان بافته می‌شود، به اسم استان‌های دیگر صادر می‌شود در حالی که طرح‌های لُری دارای نقش و نگارهای منحصربه‌فرد بوده که تاکنون تعدادی از طرح‌های فرش لُری ثبت شده است.

وی فروش فرش را یکی از مشکلات مهم بافندگان برشمرد و یادآور شد: دغدغه اصلی ما این است که شرایط به گونه‌ای فراهم شود تا بافنده به راحتی بتواند محصول خود را به فروش برساند و در این زمینه مشکلی نداشته باشد.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.